ORUÇ TUTAMAYAN FİDYE VERİR *** ORUCA BAŞLAMA VAKTİ, ORTALIĞIN AĞARDIĞI ZAMANDIR
Pazar, 22 Mart 2015 00:00

ORUÇ TUTAMAYAN FİDYE VERİR

Sayın  Hocam Hürmetlerimi sunarım, ben 64 yaşında 2 yıldır KALP ve ŞEKER sorunu olan bir kişiyim,

Doktorum oruç tutmayacaksın dedi, çünkü günde 8 adet ilaç alıyorum. Tutmadığım oruçlar için, ne yapmalıyım, sizin gibi yıllarını dine ve İslamiyete adamış bir Profesörün ağzından duyup uygulamak istiyorum. Hayırlı Ramazanlar diler saygılarımı sunarım.

Cevap: Madem doktorunuz oruç tutmanızın sağlığınıza zararlı olduğunu söylüyor, bu durumda oruç tutmazsınız ve her gün için bir fidye verirsiniz. Bir fidye yaklaşık 10 tl.dir. 30 Ramazan hesabedilirse 300 tl. fidye vermeniz gerekir. Bunu ayrı ayrı fakirlere verebileceğiniz gibi bir fakire de verebilirsiniz. Allah kabul etsin, size şifalar versin.

 


 

ORUCA BAŞLAMA VAKTİ, ORTALIĞIN AĞARDIĞI ZAMANDIR

Sayın hocam ezan bitimine az bir süre kala mide ilacımı yutmadığım aklıma geldi. Ve koşarak iki yudum suyla ilacımı yuttum ancak ağzıma aldığım son yudumu farkında olmadan  ezan bittikten sonra yuttum. Ben daha önce imsaktan önce ağza alınan lokma yutulabilir diye biliyordum. Belki yanlış biliyorumdur, size sorum son yudumu ezan bittikten sonra yuttuğum için kaza orucu tutmam gerekir mi?

Cevap: Zaten ezan çok erken okunuyor. Ezandan sonra daha yarım saat kadar yenilebilir. Güneşin doğmasına bir saat kalıncaya kadar yenilebilir. Kur'ân oruca başlama vaktini, ortalığın iyice ağardığı, siyah ve beyaz rengin birbirinden ayırdedileceği zaman olarak belirlemektedir. Orucuna bir şey olmamıştır. Tasalanma.