ADETLİNİN İBADETİ *** KUR'ÂN KÖLELİĞİN KALDIRILMASINI HEDEF GÖSTERMİŞTİR
Pazartesi, 09 Mart 2015 00:00

ADETLİNİN İBADETİ

Merhabalar hocam. Ben 17 yaşındayım. Süleymaniye Vakfının internet sitesinde adetliyken oruç tutulması gerektiğine dair yazılar okudum. Hz. Aişe annemizin  “Bizim başımıza bu olay gelince orucu tutmamız emredilirdi ama namazı kılmamız emredilmezdi.” sözüne yer vermişler. Ayrıca bununla ilgili olarak hadiste geçen kaza kelimesinin anlamının değiştiğini söylüyorlar. (İnsanları yanıltan kaza (قضى) kelimesidir. Bu kelime, Kur'ân ve Sünnette ibadetler için kullanılmışsa eda yani ibadeti zamanında yapma anlamındadır.)   http://www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/adetli-kadinlar-ramazanda-oruc-tutabilirler-mi.html  bu adresteki videoyu izledim orada da kaza kelimesinin anlamının değiştiğine dair açıklamalarda bulunuyorlar. İnsanların bu yüzden ilmihallerde de yanlış açıklamalara yer verdikleri düşüncesindeler. Açıkçası benim de kafam çok karıştı. Acaba kaza kelimesinin anlamı yanlış anlaşılarak bu hadis yanlış mı yorumlanıyor. Kadınlar adetliyken oruç tutabilirler mi? Bu konuda bana yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim. Allah'a emanet olun hocam.

Cevap: Okudukların doğrudur. Adet ibadete engel değildir. Zaten bu meseleyi ilk defa dile getiren biziz. Adetli kız veya kadın her namaz vakti için abdest alıp o vakit içindeki namazlarını kılar. Oruçlarını da tutar. O tıpkı özürlüler gibidir. Özürlüler nasıl namazlarını kılar, oruçlarını tutarsa, adetli kadınlar da oruçlarını tutar, namazlarını kılarlar. Namaz hiçbir halde düşmez. Bunu ben yüzlerce kez yazdım. Soru ve Cevaplarla İslâm adlı eserimi okursanız bu konuda geniş bilgi alabilirsiniz.

 


 

KUR'ÂN KÖLELİĞİN KALDIRILMASINI HEDEF GÖSTERMİŞTİR

Kölelik ve cariyelik dünyadan kalkmıştır ama köleliğin Kur'ânda kaldırıldığına dair herhangi bir âyet yoktur. Varsa böyle bir âyet buyurun gösteriniz.

Cevap: Beled Suresinin 11-13'ncü âyetlerinde: "Fakat o, sarp yokuşa atılamadı. Sarp yokuşun ne olduğunu sen nereden bileceksin? Bir boynu (kölelik zincirinden) çözmektir" buyurulmaktadır. Bu âyet açıkça bir boynu çözmenin yani bir köleyi özgürlüğe kavuşturmanın, insanın aşması gereken bir geçit olduğunu vurgulamaktadır. Daha ne istiyorsunuz? Eğer müslümanlar Kur'ân'a göre hareket etmiş olsalardı, Kur'ân'ın ilk âyetlerinden olan bu âyet iner inmez köleliği kaldırmaları gerekirdi.