EVLİLİĞİMDEKİ SORUN (1) PDF 
Çarşamba, 04 Mart 2015 00:00

EVLİLİĞİMDEKİ SORUN (1)

Merhaba 3 yıllık evliyim. Evlendiğim günden beri eşimden kaynaklı çok büyük cinsel problemlerimiz var. Allah'ıma şükür şans eseri bir çocuğumuz oldu. Kendimi hem oğlumun hem de eşimin annesi gibi hissediyorum. Eşim cinsel birleşme konusunda hiçbir istek duymuyor. Hep yeni bahaneler, mazeretler üretip doktora gitmeyi de reddediyor. Ona göre bu evlilik böyle gidebilir. Ben yemeğini yapıp, ütüsünü yapıcam, o da toplumda evli olarak gözükecek. Eşimin bu yaptığı bana zulüm değil midir? Allah'ın çok önem verdiği evlilik kurumunu bu şekilde karı-koca ilişkisinden çıkarmanın vebali var mıdır? Daha da önemlisi buna katlanılmak mı yoksa karşı taraf çözüm bulmamakta ısrarcı davranırsa yolları ayırmak mı daha hayırlı olur?

Cevap: Eşiniz kocalık vazifesini yapmayacak biçimde kusurlu, iktidarsızsa sizin mahkeme açıp ayrılma hakkınız vardır. Onun yaptığı zulümdür. Ya kendisini tedavi ettirmeli veya sizi serbest bırakmalıdır. Siz kocalık görevini yapmayan veya yapamayan adamla yaşamak zorunda değilsiniz.

Şimdi İslâm'da kadın Hakları adlı eserimden boşanma sebebi olan karşılıklı kusurları aktarıyorum. Umarım dikkatle okur ve yararlanırsınız:

İslâm hukukuna göre boşama, normal olarak erkeğin elindedir ama, erkek, âilesine karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmezse kadının da boşama hakkı vardır.

Meselâ erkek, âilesine karşı kocalık görevini yapamıyorsa, iktidarsızsa, yahut karısının geçimini sağlamıyorsa kadın dâvâ açıp boşanabilir.

İslâm hukukuna göre ayrılığa neden olan kusurlar, üç kısma ayrılır:

A) Karı ve kocanın her ikisinde bulunabilecek kusurlar: Cünûn, baras.

B) Yalnız kocada bulunan kusurlar: Cebb, ‘aneh, hisâ, i‘tiraz.

C) Yalnız kadında bulunan kusurlar: Afel, karn, ratk.

Aa. Cünûn: delilik; baras: alacalılık. Hanefî mezhebi, bu bölümdeki kusurları ayrılık nedeni görmez. Fakat Mâlikî mezhebine göre karı-kocanın her ikisinde de bulunabilecek kusur dörttür: Cünûn (delilik), cüzâm, baras (alacalılık) ve azyeta'dır. Azyeta: ilişki esnasında büyük abdestini kaçırmaktır. Mâlikî mezhebine göre karı-kocanın hangisinde bu kusurlardan biri bulunsa, ötekinin, nikâhı feshetme hakkı vardır. Hattâ kendisinde de aynı kusur bulunsa dahi yine karşı tarafın kusurundan ötürü ondan ayrılma hakkına sahiptir. Çünkü insan kendinden iğrenmez ama başkasında olan aynı hastalıktan iğrenir.

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş