CEMMATLE NAMAZDA CEMAAT FATİHAYI OKUR MU?

S.A. Hocam. Cemaatle namaz kılarken hoca, misal öğle namazında içinden dua okurken biz de dua, sure okuyacak mıyız? Mesela Fatiha okuyoruz, orası tamam, ondan sonra hoca hangi sureyi okuyor, onu bilmiyorum; ben orada sadece Fatiha'yı okuyorum. Sure okumuyorum. Doğru mu? Mesela son oturuşta Ettehiyyâtü duasını okumak gerekir mi?

Cevap: Hanefi bilginlere göre cemaatle namazda imamın okuması cemaat için de yeterlidir. Cemaatin ne Fatiha ne de sure veya âyet okuması gerekmez. Ancak Peygamberimiz "Fatihasız namaz olmaz" buyurduğundan cemaatin de Fatiha okuması gerekir, kanaatindeyim. Zaten öteki fıkıh âlimlerine göre cemaatin de Fatiha okuması gerekir. Gizli okunan namazlarda imam da cemaat de Fatiha'yı içinden okur. Ama açık okunan namazlarda İmam Fatiha'yı bitirince biraz susar, o aralıkta cemaat de içinden Fatiha okur.

Cemaat Fatiha'dan ayrı bir sure veya âyet okumaz. İmamın okuması yeterlidir. İmam sure ve âyetleri okurken cemaat susar, içinden Allah'ı düşünür.

Oturuşlarda ise herkes tahiyyat okur. Son oturuşta tahiyyat ile birlikte salavat veya dua okurlar. Ardından imamın selâmını müteakip cemaat de selâm verir.

 


 

TEŞEKKÜR

Değerli hocam beni çok güzel aydınlattınız içimi rahatlattınız. Allah sizden razı olsun onun için yaptığımız ibadetleri kabul etsin. Sizin gibi genç­leri bilgileriyle aydınlatan hocalarımıza sağlık sıhhat ve ebedi saadeti nasip etsin. Hakkınızı helal edin.