GEÇMİŞE GÖÇÜP KALMA *** "DİNİ DARALTMA DİNE ZARAR VERİR" PDF 
Cumartesi, 28 Şubat 2015 00:00

GEÇMİŞE GÖÇÜP KALMA

Merhaba Hocam, bundan iki yıl önce bir olay yaşadım. Hala tesirindeyim. Kaderim mi böyleymiş ya da neden böyle oldu diye benzetmek gibi olmasın kanser hastası gibi acı çekiyorum. Size özelden yazabilme imkânım var mıdır? Yardımınıza, görüş ve önerilerinize ihtiyacım var. Allah şimdiden razı olsun hocam…

Cevap: Bu mail benim özelimdir, başka özelim yok. Ne yaşadınızsa yazın, bildiğim bir şey ise cevaplarım. Özel sorularda açık isim açıklamam. Ancak kısaca maziyi unutup geleceğe bakmanızı tavsiye ederim. Geçmişte yaşarsanız şimdiki vaktinizi de kaybedersiniz. Tevbe ile her günah silinir.

 


 

"DİNİ DARALTMA DİNE ZARAR VERİR"

Diyanet adına fetva veren kimi kişiler, maalesef dinin ruhsatlarını görmezlikten gelerek ellerinden geldiğince dini daraltma çabası içinde bu­lunmaktadırlar. Üç ay kadar önce birkaç arkadaş Diyarbekir'in Eğil kasaba­sından dönerken arabada Diyanet radyosunu açtılar. Bir kişi sordu:

"Ben taksicilik yapıyorum. Namaz vakitlerinde müşteri alıyoruz. Her zaman vaktinde namazı kılamıyorum. Vaktinde kılamadığım namazları telafi imkânı yok mudur?" mealinde bir soru idi. Diyanet fetvacısı ellem etti, kallem etti, neticede mutlaka vaktinde namazlarını kılması gerektiğini, aksi takdirde günah işlemiş olacağını söyledi. Canımın sıkıntısından arkadaşlara "Kapatın şu radyoyu!" dedim.

"Yahu şu fetvaya bakın. Düşünün bir kere: adam taksi çalıştırıyor, ekmeğini bu yolla kazanıyor. Şişli'de, Taksim'de veya Mecidiyeköy'de araba­sına müşteri bindi. O sırada da öğle ezanı okundu, içinde müşteri bulunan taksisini bir kenara çekip park edecek, namaz kılacak, müşteri takside bek­leyecek. Sonra gelip müşteriyi götürecek. Böyle şey olur mu? İslâm o kişinin çoluk çocuğunun rızkını kazanmasına engel olur mu?

"Bu insan yolcu hükmündedir. Sefer halindedir. Peygamberimiz yolcu­luk durumlarında çoğunlukla namazları cemederdi. Öğle ile ikindiyi, akşam ile de yatsıyı ya takdimen veya te'hiren cemederdi. Hatta yolcu olmadığı sırada da cemettiği olmuştur. Camie gitmenin zor olduğu şiddetli yağmur, dolu, kar veya soğuk ve benzeri mazeretlerle camide cemaat öğle ile ikindiyi, akşam ile de yatsıyı cem'an kılabilirler. Bu konuda çeşitli mezhep imamlarının fetvaları ve uygulamaları vardır. Böyle iken Diyanet fetvacısı neden bu kolaylıkları halktan gizler de birçok insanı dinden, namazdan niyazdan uzaklaştırır. Anlamıyorum doğrusu!"

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş