İĞNE ORUCU BOZAR MI? (2) *** BANKA KATILIM PAYI PDF 
Cuma, 27 Şubat 2015 00:00

İĞNE ORUCU BOZAR MI? (2)

(...dünden devam)

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'in görüşünü esas alırsak hüküm şudur: Ancak doğal yolla vücuda giren besin maddeleri orucu bozar. Ağız, burun ve kalın bağırsak dışında, adale ve damar yoluyla zerk edilen ilâçlar, iğneler, besleyici ve vitamin de içerse orucu bozmaz.

Gerek İmam-ı A'zam'ın, gerek iki öğrencisi imamların görüşlerinden hangisi esas alınsa iğnenin, mutlaka orucu bozacağı söylenemez. İmamı A'­zam'ın görüşünden, sadece besleyici iğnenin orucu bozacağı, besleyici olma­yan iğnelerin bozmayacağı hükmü çıkar. Fakat iki imamın görüşünden ise iğnenin hiçbir suretle orucu bozmayacağı anlaşılır.

Hastalar için oruç tutmak zorunluluğu yoktur. Oruç tutmayı yeğleyen hastalarımız, iğnelerini iftardan sonra yaptırmalıdırlar. Fakat mecbur kaldık­ları takdirde oruçlu iken de penisilin gibi antiseptik iğneleri yaptırmalarında bir sakınca yoktur. Ancak kuvvet iğnesi, besleyici serum gibi iğneleri yaptı­ranlar, yine oruçlarına devam ederler, iki imamın görüşüne göre bunların oruçları bozulmaz. Fakat İmamı A'zam görüşüne göre bunların oruçlarının bozulması kuşkusu bulunduğundan, o gün oruçlarını sürdürmekle beraber Ramazandan sonra da ihtiyaten o günü kaza ederler.

Kulak yoluyla dimağa giden şeyin orucu bozacağı söylenir ama bu, sadece bazı fıkıhçıların görüşüdür. Demin belirttiğim gibi besleyici olmayan, ağrı kesici veya tedavi yöntemli kulak damlası orucu bozmaz. Bozduğunu söyleyenler de vardır ama ben aksi kanaatteyim. Çünkü kulak normal bes­lenme yolu değildir.

Yaraya sürülen ilaç veya krem türü şeyler orucu bozmaz. Göz damlası orucu bozmaz. Özetle orucu bozan şey, normal yolla (ağız, burun, kalın bağırsak) alınan besleyici maddeler bozar. Kılcal damarlar yoluyla vücuda giren, özellikle besleyici olmayan maddeler orucu bozmaz.

***


 

BANKA KATILIM PAYI

S. A. hocam, Katılım Bankalarından mesela Kuveyt Türk para yatırıp buradan katılım parası almak ne derece doğrudur? Parayı yatırma amacım öncelikle evde çalınma korkusu. Hayırlı günler olsun...

Cevap: Bankalardan alınan kâr payı haram değildir. Banka sizin para­nızı çalıştırıp para kazanmakta ve kazancından devede kulak bir miktar da size kâr payı olarak vermektedir. Bu niçin haram olsun? Haram olan tefe­ciliktir. Yalnız şunu da bilmek gerekir ki bankalar mudi'lerine %7, 8, 9 faiz verirken müşteriden aldıkları paraları daha yüksek faizle kredi vermek­tedirler. Yatırımcı yüksek faizle aldığı kredi ile yatırım yapar ve ürettiği mala mecburen kredi faizini de bindirir. Böyle olmasa sistemi yürütemez. Yani dolayısıyla maliyet, geniş halk kütlesinin omzuna biner. Ama sistem böyle çalışıyor. Bu hoş olmasa da bankacılık sistemi böyledir.

Fakat bir de tefecilik vardır ki bunlar milletin kanını emerler. Tefecilik Kur'ân'ın haram kıldığı ribanın ta kendisidir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş