MUKABELE / ZEKÂT *** İMSAK VAKTİ *** TAKDİRE TEŞEKKÜR PDF 
Çarşamba, 25 Şubat 2015 00:00

MUKABELE / ZEKÂT

Sayın hocam, ben bu sene ramazanda okuduğum Kur'ân-ı kerimi hatmedip hayatta olan anneme, hastalıklarına şifa olsun niyetiyle bağışlaya­bilir miyim?

Benim birikmiş param var ama kirada oturuyorum, halen daire sahibi olamadım, emekliyim başka gelirim yok, bankadaki paramın zekâtının verilmesi gerekir mi?

Cevaplayacağınız için teşekkür eder, hayırlı ramazanlar dilerim...

Cevap: Okuduğunuz Kur'ân'ın sağ olan annenizin ruhuna bağışlan­masını Kur'ân ve Sünnette bulamadım. Ama siz öyle yapıyorsanız takdir size aittir. Kur'ân okunup uygulanmak için inmiştir. Ruhlara bağışlanmak için değil. Kişi istediğini yapmakta özgürdür. Allah, kulunun niyetine göre lütufta bulunur.

Eviniz yok ise, orta derecede bir ev parası biriktirinceye kadar siz fakir sayılırsınız. Bankadaki paranıza zekât gerekmez. Zaten devlet o paranın gelirinden bir miktar vergi keser. Ama ne zamanki ev alacak kadar paranız oldu, onun üstündeki paranın zekâtını vermek gerekir.

 


 

İMSAK VAKTİ

Hayırlı günler hocam, mübarek ramazan yaklaştıkta aklımıza takılan bir soru var hocam, imsak vakti. Mesela Şırnak için saat 02.55 güneş doğuşu 04:45 biz imsak vaktinde yemek yemeyi keselim mi? Yoksa güneş doğmasına 30-40 dk kalana kadar yiyebilir miyiz?

Cevap: Güneşin doğmasına bir saat kalıncaya kadar sahur yiyebilir­siniz. İşin doğrusu budur. Ayrıntısını Tefsirimizden okuyabilirsiniz.

 


 

TAKDİRE TEŞEKKÜR

Sayın hocam, Sizi çok seviyoruz ve sayıyoruz. Selâmlar, saygılar...

A. Enis Çetin

Professor, Bilkent University, Ankara, Turkey

Cevap: Sağ olun Enis Bey, sağlık ve afiyet dileklerimle.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş