BANKADA ÇALIŞMAK PDF 
Perşembe, 19 Şubat 2015 00:00

BANKADA ÇALIŞMAK

Selâm Hocam.

1. Sizden Bankada çalışmanın hükmünü sormak istiyorum. Bankada çalışmak caiz mi? Ben Azerbaycan'dan yazıyorum. Bizde faiz dereceleri yük­sek. Ama yüksek olması, halkın iradesine bağlı bir şeydir. Çünki faizler az olsa halk hepisi kredi almak isteyecek ve neticede enflasyon yaranacak. Ve Ülke ekonomisi çökecek. Ben Bankada çalışmak istiyorum. Ola bilsin kredi verdim, ola biler de kredinin senetleşmesini yapacam. Yani dosyeleri kontrol edecem, imzalattıracağım falan. Sizce Kur'ân'a göre Banka sisteminde çalış­mak nasıl bir şeydir?

2. Banka ve sıradan faiz verenin farkı nedir? O da kendi çapında insanların geçimin sağlıyor. İnsanlar ihtiyaç anında Selem yahud Riba verene müraciet eder, o da öz kendi koşulları sayesinde muayyen miktarda para verir. Ay sonu ya da yıl sonu birikmiş faizi alar. Yani biz nasıl farklandıralım Banka ve Faiz veren Shahsi/

Önceden teşekkürler...

Cevap: Değerli kardeşim, bu bankada çalışma sorununu çok yazdım. Bankanın faiz sistemiyle çalışması ayrı bir konudur. Ama bankada çalışan memurun, diğer devlet dairelerinde çalışan memurla hiçbir farkı yoktur. Sen bankada verilen görevi yapıyor ve hak ettiğin maaşı alıyorsun. Sen kendin faiz almıyorsun. Bankadaki işin gereği banka mevduatına banka adına faiz veriyorsun ve isteyenlere de yine banka adına faizli kredi veriyorsun. Faiz senin cebine girmiyor. Emekli sandığında çalışan memur ile banka memuru arasında ne fark var? Emekli sandığı da muvazzaf memurlardan kestiği kesintileri faizle çalıştırır ve emeklilere böyle maaş öder. Hemen bütün devletler faiz sistemiyle çalışır. Artık bugünün şartlarında bankasız ekonomi yürümez. Kurulan finans kuruluşları da aslında kâr payı adı altında faiz verir, faiz alırlar. Yalnız isim değişir, sistem aynıdır.

Banka, devletin kontrolünde resmi bir kurumdur. Tefecilik ayrı bir şeydir. Asıl haram olan tefeciliktir. Kur'ân'ın yasakladığı riba, tefe denilen uygulamadır. Zengin kişi, yoksula bir aylığına ödünç verir, yüksek fiyatla, faraza % 20-30. Belli bir süre konulur. Faraza üç ay içinde borç ödenmediği takdirde alınacak faiz ana paraya eklenir ve faiz miktarı bir zaman sonra % 100 ü, % 300 ü bulur. İhtiyaç sahipleri yıkılır, perişan olur. Eğer bankalar da böyle ise o zaman elbette onların uygulamaları da haramdır.

Ama ne olursa olsun, banka kurumunda çalışan memurun aldığı maaş helâldir. Çünkü o, verdiği emeğin karşılığını almaktadır. Benim kanaatim budur. Bu konudaki geniş açıklamalarımı "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimin Riba maddesinde bulabilirsiniz. Selâmlar.

Ferid Celalzade'nin cevabına cevabımız

Selâmünaleyküm. Değerli Hocam çok çok teshekkür ederim. Allah razı olsun çabuk bir zamanda sorumu yanıtladız. İzn verseniz size sıkıca burdan sorular sormek isterim. Ben Azerbaycan'da olsam da sizin Ansiklopedini okuyorum. Merak etdiğim konulara bakıyorum. Dün sizin Sorularla Islam kitabını gördüm 6 ciltlik. Ona nasil ulaşabilirim? Sizin Bakude temsilciniz falan var mı? Allah razı olsun. Cevaplarınızı bekliyorum..

Cevap: Ferid Bey, Bizim maalesef Bakü'de temsilcimiz yoktur. Ancak arzu ettiğiniz kitap İstanbul Yeni Ufuklar Neşriyat'tan temin edilebilir. Adresi:

 

Yeni Ufuklar Neşriyat,

Nuhkuyusu cd. no. 267, Bağlarbaşı/ Üsküdar İstanbul

Tlf. 0216 492 66 12

Ayrıca kitaba ulaşmanızın daha kolay yolu

www.suleyman-ates.com site adresime girip hem günlük yazılarımı takibede­bilirsiniz, hem de online alışveriş bölümünden istediğiniz kitabı çok sembolik bir ücretle (1, 2 lira gibi) indirebilirsiniz. Başarılar diler, sevgiler sunarım.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş