31.08.2011- Günahsız çocuğu Hızır’ın öldürmesi nasıl izah edilir *** Kredi sorunu
Salı, 30 Ağustos 2011 18:32

Günahsız çocuğu Hızır’ın öldürmesi nasıl izah edilir

Sayın hocam 3 ciltlik Kur’ân tefsirinizde bulamadım. Kehf suresi ayet 74 olsa gerek, Musa aleyhisselam Hızır aleyhhisselam ile yolculuk yaparken genç bir çocuğu öldürüyor. Sebep de ilerde bunun çok kötü bir insan olabileceğinden dolayı ölmesi gerekiyordu. Şimdi İslam’ı anlamayan, bilmeyen bir kişi, nasıl Müslüman olur ki İslam bir yandan der ki çocuklar günahsızdır ve fiiliyatta günah işlemedikten sonra düşünmekle günahkâr olunmaz derken, ileride bu çocuk günahkâr olacak diye öldürülmesini biz anlamıyoruz. Her kişi bunun tefsirini okumayabilir. İlk önce ayetin açıklamasını yaparken işin gerçeği yazılsa çok daha iyi olur sanıyorum. Saygılar efendim. H. Koçak

Cevap: Kur'ân ne diyorsa biz onu kabul ederiz. Değiştirecek halimiz yok. Bunu okuyanın Müslüman olup olmaması da kendi bileceği iştir. Burada anlatılan, görünür bilgi ile görünmez bilgi arasındaki farktır. Hızır, insan kıyafetinde görünen ruhani bir varlık. Onun çocuğu öldürmesi, görünürde öyle kılıçla vurması veya taşla ezmesi değil. İnsanlar birçok kaza geçirirler. Ayakları kayar, düşer ölürler. Kim bilir belki bu olaylarda görünmez varlıkların etkisi vardır. Vadesi yetmiş olanın ölmesi gerekirse öldürürler. Ama görünürde balkondan düşer, trafik kazasında gider, bir çukura düşer. Atılan kasıtsız bir taş veya kurşun ölümüne sebebolur. Görünürde böyle ama ya görünmezde o ölüme sebep olan nedir? Bunu bilmiyoruz. Azrail de bir melek değil mi? İşte o da can alıyor. Hızır da bir melektir ama insanların imdadına yetişmek üzere insan kılığına girip görünen bir melek. O çocuğun ölmesi hem kendisi için, hem de ana babası için iyidir. Kendisi için iyi, çünkü ileride günahlara batıp ruhu kararacak, ruhani azaplara atılacak. Ama günahsız ölmekle cennete gidecektir. Ana babası için de iyi olmuştur, çünkü Allah o çocuk yerine salih, yararlı, iyi bir çocuk lütfetmiştir onlara. Elbette bu olaydan onların içi yanar ama işin iç yüzünü bilseler, bunda Hakk'ın hikmetini görürler. Üzülmezler.

Kaldı ki âyette öldürülen ğulâm’ın ille çocuk olması da gerekmez. 15-20 yaşında yetişkin delikanlılara da ğulâm denilir. Nitekim cennette yetişkin cennet kızlarına karşılık genç delikanlıların da bulunduğu vurgulanır: “Çevrelerinde de kendilerine mahsus, sedef içinde saklı inci gibi civanlar (ğilmân) dolaşır (hizmet eder).” (Tûr: 24-25), Bu âyette, ğulâm’ın çoğulu olan ğilman cennet ehline hizmet eden son derece güzel delikanlılar demektir. Bunlar öyle güzel ki saklı inci gibi beyaz tenlidirler. İnsan Suresinde ise bu cennet garsonları ölümsüz delikanlılar (vildânun mukhalledûn) olarak nitelenir: “Çevrelerinde de (öyle) vildânun mukhalledûn (ölümsüz gençler) dolaşır ki, onları görsen, kendilerini saçılmış inci sanırsın. Orada nereye baksan, bir ni‘met ve büyük bir mülk görürsün." (İnsan: 19-20). Kim bilir belki bu kıssada sözü edilen ğulâm da çocuk değil, yetişkin bir gençti ve masum bir çocuk değildi; Mûsa’nın bilmediği bir cinayet işlemişti ama Musa bunu bilmediği için onu günahsız sanmıştı. Yani Hz. Hızır, o delikanlıya, işlediği suçun cezasını vermiş olabilir. Gerçeği Allah bilir. Hızır

"Her ne ederse yahşidir, zira O dostun bahşıdır" deyip teselli bulurlar. Biz kaderin içyüzünü bilmeyiz. Allah ne yaparsa en iyisini yapar. Evrende var olandan daha mükemmeli olamaz. O'nun düzeninden daha güzel düzen olamaz.

 

Kredi sorunu

Selamünaleyküm hocam benim bir sorum olacaktı size bu arada ben de Ballıca köyündenim, sizin köyün yanındaki köy. Ben memurum ve ev almak istiyorum her hangi bir bankadan kredi veya konut finansmanı alarak ev alabilir miyim, caiz midir? Aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap: Bankadan ev veya araba kredisi kullanmak caizdir, haram değildir. Çünkü bu işlemde karşılıklı yarar vardır. Banka kredi vermekle alıcıdan bir gelir sağlar. Buna faiz derler ama gerçekte bu, kâr sayılır. Kredi alan da aldığı kredi ile ev sahibi olur. Aksi takdirde bir memurun ev alması normal şartlarda mümkün değildir. Şimdi beş yıllık kredi ile aldığı ev, beş yıl sonra aldığı fiyatın iki üç katına çıkabilir. Demek ki kredi alan bundan kâr ediyor, böylece ev sahibi oluyor. Alan da memnun, satan da memnun ise niçin haram olsun? Asıl haram riba (yani tefe) borç alanın zarara uğradığı, soyulduğu sistemdir. Karşılıklı menfaatlerin bulunduğu kredi işlemlerinin haram olduğu kanaatinde değilim. Allah yardımcınız olsun. Selam ve sevgilerimle.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş