ORUÇ TUTMAYI ZORLAŞTIRAN MAZERET.. *** ZAMAN ZAMAN GELEN KUŞKU PDF 
Cuma, 13 Şubat 2015 00:00

ORUÇ TUTMAYI ZORLAŞTIRAN MAZERET..

Oruç tutmayı zorlaştıran mazeret sahipleri Ramazandan sonra tutamadıkları oruçlarını kaza edebilirler

Hocam; ben bir KPSS öğrencisiyim. Sınav ramazan ayına denk geliyor. Oruçlu bir şekilde Art arda 3 tane sınava girmek beni alt üst edebilir. Ve hakikaten orucumdan feragat etmek istemiyorum. Ama eğer istenmeyen bir sonuç alırsam da bunu tuttuğum oruca bağlamak da istemem sonradan. Tavsiyeleriniz nedir?

Cevap: Şayet oruç, dengeni bozacak, sınavını olumsuz etkileyecek ise sınav günlerinde oruç tutmazsın, ramazandan sonra tutamadığın oruçları gününe gün kaza edersin. Senin durumun manevi cihada benzer. Sefer ve savaş durumunda oruç farz değildir. Dileyen orucunu yer, sonra kaza eder. Peygamberimiz bir savaş seferi sırasında Ramazanda bineğin üzerinde olduğu halde su kâsesini kaldırıp herkese göstererek su içmiş ve "Leyse mine'l-birri as-sıyâmu fî's-sefer: Sefer esnasında oruç tutmak iyilik değildir!" demiştir.

 


 

ZAMAN ZAMAN GELEN KUŞKU

Namazın farz olduğuna iman eden bir genç var, bu gence bazen namaz kılarken üşenme duygusu geliyor. Bu genç bu duruma morali bozulsa ya da umursamasa her iki durum için de soruyorum hocam, kıldığı namazın sevabının tamamını ya da bir kısmını alır mı sizin ilminize göre ? Herşeyin en doğrusunu Allah bilir.

Cevap: Soracaksan ciddi soru sor, böyle boş şeylerin ne anlamı var? Ben sevap ölçer miyim?

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş