KÜLTÜR FARKI VE GELİN KAYNANA KIRGINLIĞI
Salı, 10 Şubat 2015 00:00

KÜLTÜR FARKI VE GELİN KAYNANA KIRGINLIĞI

Sayın Hocam, Allah sizden razı olsun, sorularımıza cevap verdiğiniz için.

Benim eşimin annesi, Rus asıllı bir hanım. Karakter ya da kültür olarak kendisi ile hiçbir şekilde uyuşmuyoruz. Ben onda pek çok beğenmediğim taraf görüp ibret almaya çalışıyorum. Eşim babasından dolayı Müslüman ve dinin esaslarını yerine getirmeye çalışan bir Müslüman. İslamiyet hakkında, Peygamberimizle ilgili pek çok şeyi ondan öğrendim. Birlikte umreye gittik.

Ancak eşim annesinin yanında alay edilmek korkusuyla namaz kılamaz. Annesi herhangi bir konuda aşırılık yapsa ya da beni hiçe saysa eşim başını çevirir. Benden de isteği annesi dedikodu yaptığında ya da bana uy­gunsuz bir şey dediğinde o konuşmayı kibarca değiştirmem. Biliyorum, kötülüğü iyilikle savuşturmak, hakkımızda en hayırlısı.

Ancak bu ziyaretimizde dayanamadım, eşimin annesini ve dolayısı ile eşimi hiç olmayacak bir şey yüzünden kırdım. Nasıl yaptım, nasıl bir düşün­cesizlikti kendim bile anlamış değilim. Kayınvalidem evindeki son gecemizde kendi arkadaşının doğum günü partisine gitti, beni ve kızımı davet ettiler ama küçük çocuğun ne işi var orada diye kabul etmedim. Küçük kızım da neden gittiler diye ağlayınca bana dokundu, misafir olduğum evde öylece bırakılmak ve ertesi gün ayrılırken annesini öpmedim, sadece elini tuttum öyle ayrıldım. Pek tabiî ki bu, eşimi çok kırdı, annesinin bizi ziyarete gelme­yeceğini düşünüyor. İyi davranmam gereken bir yerde iyi davrana­madım. (geçmişte birikmiş, üstünü örttüğüm geçimsizliklerin de bunda payı oldu­ğunu düşünüyorum). Allah'ın ve müşriklere bile iyi davranmayı öğütleyen Peygamberimizin isteğinin dışına çıktım. İçtenlikle tövbeden başka yapmam gereken bir şey var mı? Helallik alabileceğimi sanmıyorum; çünkü eşimin annesi bunu anlamayabilir, özrümü samimi bulmayabilir. Derin saygılarımla...

Cevap: İnsanlara iyi davranmak, kibar söz söylemek Kur'ânımızın öğütüdür. Kaba davranmak, gönül kırmak İslâm ahlakına uymaz. Siz en iyisi eşinizin annesine gidip elini öper ve hoş görmesini rica edersiniz. Yahut telefon eder, gönül alırsınız.

Hiç kimseye hor bakma,
İncitme gönül yıkma

Sen nefsine yan çıkma
Mevla görelim neyler

Neylerse güzel eyler.

Eşinin annesine saygılı olmak, eşinize saygının sonucudur. Bu davranış eşinizi memnun eder. Bunu unutma. Gurur ve kibir İslâm ahlakı değildir.