REFERANS, TANIDIK VASITASI İLE İŞE GİRMEK *** CUMA NAMAZI ÖZGÜR VE ÖZÜRSÜZLERE FARZDIR
Pazar, 08 Şubat 2015 00:00

REFERANS, TANIDIK VASITASI İLE İŞE GİRMEK

İnsanın zihnindeki soruları sorabileceği birini bulması ne güzel bir nimet. Sizin burada her gün yeni cevaplar yayınlayıp, bilgiler paylaşmanızı çok takdir ediyorum. Kendinizi ulaşılabilir kıldığınız için Allah sizden razı olsun.

Süleyman Hocam, devlet işine başvurularda adayları puanlarına göre sıraya dizip listenin başından kontenjan doğrultusunda belli bir sayıda adayı sözlüye çağırıyorlar. Bu noktada başvuranlar referans ya da varsa kurumdaki tanıdıklarına haber veriyorlar. Yani aranan koşulları sağlayan kişiler arasında bu kez referansı, tanıdığı olan mücadelesi gelişiyor.

Sözlüye çağrılanlar aranan koşulları sağlıyor. Bu sebeple kurum için­den veya dışından bir kişinin referansı ile sözlüde öne çıkarsak üzerimize bir vebali olur mu?

Kul hakkına girer mi? Kul hakkına giriyorsa, helâlleşmek istesem, sözlüden çıkan yoluna gidiyor. Tövbe etmek istesem diğer iş başvurularında yine referans soracaklar. Bu durumda ne yapmalıyım?

Görüşünüzü paylaşırsanız çok sevineceğim. Selâmetle…

Cevap: Referans işi sistemin gereği ve sınavın koşulu ise bunda sakınca yoktur. Ama öyle değil de yönetmeliğe aykırı olarak hatır gönül namına daha yetenekli ve ehil kişilerin hakkı yeniliyorsa elbette bunun vebali vardır. Bu­nun sorumluluğu nedir, tevbe ile affolur mu? Tevbe ile affolmayacak günah yoktur. Ama tevbe ne demektir? Yapılan yanlıştan, haksızlıktan dönmektir. Tevbe edip de aynı şeyi yine yapan kimse tevbe etmiş sayılmaz. Çünkü yaptığı yanlıştan dönmemiştir, aynı yanlışı tekrar etmektedir. Bana göre bunun vebali daha büyüktür. Ama ne ben sistemi değiştirebilirim, ne de bu milletten hatır gönül ve rüşvet kalkar. Ne demişler?

"Dayısı olan arabasını dağdan aşırır. Dayısı olmayan düz yolda yolunu şaşırır."


 

CUMA NAMAZI ÖZGÜR VE ÖZÜRSÜZLERE FARZDIR

Sayın Hocam, 22 Mayıs tarihli yazınızda Cuma Namazının farz olmadığını yazdınız. Ayette: "Cuma günü namaza çağrıldığınızda Allah'ın zikrine koşun..." emir anlamında değil mi? Biz hep farz bilirdik. Açıklarsanız teşekkür ederim.

Cevap: Ben öyle bir şey demedim. Sizde anlama özrü varsa ben ne yapabilirim. Ben işçiye, hastabakıcıya, yolcuya Cuma namazı farz değil dedim. Bütün ilmihaller de böyle yazar. Siz beğenmiyorsanız yeni bir fıkıh kitabı yazın da görelim.