AKINTISIYLA UĞRAŞAN BAYANIN DİLEĞİ *** AKLI OLMAYAN DİNLE YÜKÜMLÜ DEĞİLDİR
Çarşamba, 04 Şubat 2015 00:00

AKINTISIYLA UĞRAŞAN BAYANIN DİLEĞİ

Hocam lütfen acil cevap ALLAH RAZI OLSUN Selâmünaleyküm hocam.

1) Bir hanımın günlük olarak gelen akıntısı beyaz değil de genellikle sarı ve benzeri renkte geliyorsa bu hanım abdestlerini hep özürlü niyetiyle mi almalıdır?

2) Bir de hocam adet hakkında sorum var; eskiden adetimi 7 gün olarak biliyordum ama yeni fıkıh bilgileri öğrendikten sonra (abdestin bozulmaması için pamuk koymak gerektiğini öğrendim; böylece az da olsa gelen akıntıyı fark edebildim. Bir de adet kanının sadece kırmızı ve koyu toprak renginin olmadığını öğrendim) kendimce adet günümün 10 güne çıktığına karar verdim. 10 gün oluyor, ardından 15- 17 gün yaklaşınca ağrılarım başlıyor. Bir de son zamanlarda şöyle olmaya başladı: ağrılarım başlayınca tedirgin oluyorum, peçeteye tabiri caizse çok küçük pul biber gibi 1 ya da 2 parça geliyor; bunun ne olduğunu da anlayamadım; adet kanı sayılır mı çünkü dediğim gibi sanki pul biber, kan değil. Ben bunu başlangıç olarak kabul ediyorum; bilmiyorum doğru mu? Bundan sonra 1, 2 , hatta bazen 3 gün gelmiyor; sonra başlıyor ve ben bunu 10 gün dolana kadar bekliyorum. 10 günden sonra gelse de özürlü niyetiyle abdest alıyorum; namazı kılıyorum . Ama bütün bunları doğru mu yapıyorum hocam?            

3) Adeti biten bir hanım, sabah namazında özürlü olduğuna hükmetse o gün bir vakitten sonra bu özür halini görmemiş olsa yine de o günkü bütün abdestlerini özürlü niyetiyle mi almalıdır?

Cevap: Sen kalbini Allah ile meşgul edeceğine akıntının rengiyle uğraşıp dur bakalım, bu sana manen ne değer kazandıracak? Boş işlerle uğraşıp duruyorsunuz. Kalbinizi düzeltmeğe çalışın, akıntınızla uğraşıp durmanın bir anlamı yoktur. Böyle akıntılarla uğraşma yerine gönlünü Allah'a verseydin, belki manen mesafeler aşardın kızım.

 


 

AKLI OLMAYAN DİNLE YÜKÜMLÜ DEĞİLDİR

Muhterem Hocam, eşim bunadı. Tutamadığı oruçlar için fidye, maddi varlığı için zekât yükümlülüğü var mıdır? Saygılarımla...

Cevap: Bunayan insan dini hükümlerle yükümlü değildir. Çünkü din akla hitabeder. Aklı olmayan, dinin emirlerinden sorumlu olmaz. Bunayan eşinize oruç ve namaz farz olmadığından tutamadığı oruçlar için fidye gerekmez.