ÇAPRAŞIK İŞLERE AKLIM ERMEZ
Çarşamba, 28 Ocak 2015 00:00

ÇAPRAŞIK İŞLERE AKLIM ERMEZ

Hocam Merhaba, Allah sizden razı olsun bu kadar çabuk cevap göndereceğinizi tahmin etmemiştim. Ben Maun Sûresi ile ilgili Sizin tefsirinizi sizin internet sitenizden size yazmadan önce 6 bölümlük yazınızdan okudum ve hatta internette bu konuyla ilgili yazılarınızı bulabildiklerimi okudum. Yaşar Nuri hocanın yazdığı kitaptaki tefsir sizin tefsirinizle aynı değildi. Yaşar hocanın tefsiri beni çok tedirgin etmişti. Ben acaba bizlerin anlayamadığımız, Sizin de yanıldığınız bazı şeyler mi var diyerek tam emin olmak için size yazdım. Bana gönderdiğiniz yazınız bunun Yaşar hocanın dediği gibi olmadığının kanıtı oldu. Öyle olsaydı Siz de düzeltirdiniz. Bana cevap gönderdiğiniz için çok teşekkür ederim. Beni rahatlattınız gerçekten de çok tedirgin olmuştum.

Hocam Size önceki göndermiş olduğum yazımı sonuna kadar okudunuz mu bilmiyorum. Son yazdıklarıma cevap yazmamışsınız. Lütfen bu konuda da bana yardımcı olabilir misiniz? Ev için devletten aldığım fazla yardım parasını (tam yardım alabilmek için evin yarısını kullanmak gerekiyordu; ben dörtte birini kullandım fakat yarısını kulanmış gibi gösterdim) ve vergiyle ilgili konu. Biz artan birikimlerimiz ve paralarımızın zekâtını her zaman veriyoruz fakat Çalışarak kazandığımız paralardan fazla vergi vermemek için yanlış beyanda bulundum; yanlış beyanlarla aldığım vergi iadesi paralarını iade etmem gerekir mi? Gerekirse vergiyle ilgili şimdiye kadar olan hesabı nasıl çıkarabilirim, tam olarak çıkarmam mümkün değil. Kaç sene yaptım, tam olarak hatırlamıyorum. 5-7 sene arası gibi. Ayrıca her sene vergi kanunları da değişiyordu. Bu sene az, bir dahaki sene fazla gibi. Ev için alınan fazla yardımı da iade etmem gerekiyor mu evi kullandım ama tam devletin dediği gibi yarısını değil ne yapmam gerekir? Ayrıca bu hesapları çıkarsak bile devlet tarafından fişlenmemek için bu paraları başka yardım kuruluşlarına veya fakirlere Kur'ân kurslarına verebilir miyim veya ne gibi yerlere verebilirim? Bu paraları iade etmem gerekir mi? Burası Hıristiyan bir devlet. Hocam lütfen bu konuda da yardımcı olun, bu durum da beni çok rahatsız ediyor. Eğer bunu da bana cevaplarsanız beni çok sevindireceksiniz. Allah sizden razı olsun.

Cevap: Çapraşıklı işlere aklım ermez. Kanaatime göre kredi ile ev, otomobil almak, kredi veren kurumun da, alan kişinin veya kurumun da karşılıklı menfaatine dayandığından caizdir. Çünkü iki taraf da bu işten kârlı çıkmaktadır. Kredi alan, birkaç yıl sonra belki bir kat daha pahalanacak malı şimdi nisbeten ucuza almış ve kullanarak yararlanmış olur. Veren de kredinin üstüne koyduğu faiz ile kazanç sağlar. Dünyada geçerli sistem böyledir. Ayrıntı ile uğraşamam. Siz vicdanınıza danışarak iş yaparsınız.

 

Okurun cevabı:

Hocam Merhaba, vatandaşlarla bu kadar yakın derecede ilgilenip cevaplar yazmanız çok taktir edici ve sevindirici. Allah Sizden razı olsun. Allah Size sağlık sıhhat içinde uzun ömür versin, Sizi ve sizler gibi değerli hocaları başımızdan eksik etmesin çünkü Dini konularda her türlü işin esasını doğrularını hurafelerden, yalan yanlış ve zorlamalardan arınmış bir şekilde ancak Siz değerli hocalardan öğrenebiliyoruz. Tekrar tekrar çok çok teşekkür eder, iyi günler temennisiyle selâmlarımı iletirim. Hoşça kalın.