BEDDUANIN KEFARETİ NE? *** ABDESTSİZ KUR’ÂN OKUNABİLİR Mİ? PDF 
Pazar, 11 Ocak 2015 00:00

BEDDUANIN KEFARETİ NE?

Merhabalar hocam. Düşüncelerine ve dini duruşuna, yorumlamasına gerçekten önem verdiğim bir âlimsiniz. Bu yüzden takıldığım bir durumu sizinle paylaşmak istedim. Herkes her konuda adeta usta ve çevremdeki herkes bana ahkâm kesmeye başlayınca açıkçası kendimi kötü hissetmeye başladım ve ortalığı daha fazla bulandırmadan işi bilen birine sormam gerektiğini düşündüm.

Hocam bedduanın kefareti nedir? Karşımızdakinden gidip helallik almak gerekir mi? Bu bir kul hakkı mıdır? Telafisi nasıl olur? Yani neleri yaptıktan sonra artık gönlümüz rahat etmeli? Geride eksik bir parça bıraktım mı diye tereddütte kalıyorum.. Bana en sağlam ve düzgün biçimde siz yardımcı olabilirsiniz hocam. Eğer değerli vaktinizden bana ayırıp cevap­larsanız çok çok memnun olurum…

Cevap: Benim bildiğime göre bedduanın keffareti diye bir şey yoktur. Yeminin keffareti var, zıharın keffareti var, orucun keffareti var ama beddua, kişinin Hakk'a yalvarması ve O'ndan bir şeyin olmasını veya olmamasını istemesidir. Kötülük istemek beddua, iyilik istemek ise duâdır. Nasıl duanın keffareti yok ise bedduanın, yani kötü duanın keffareti de yoktur. Şayet haksız olarak birinin kötülüğü istenmiş ise bundan tevbe ve istiğfar edip bedduanın tersini yapmak yani beddua edilen kişinin iyiliğine dua etmek; kimseye karşı içinde kin beslememek gerekir. Beddua edilen kişiden helallik almanın faydası ne? Zaten yapılan beddua tutmuş ise geri dönülemez. Tutmamış ise Allah'tan af dilemek gerekir. Ben başka bir çare bilmiyorum.


 

ABDESTSİZ KUR’ÂN OKUNABİLİR Mİ?

Selâmünaleyküm hocam; Size bir sorum olacaktı, Kur'ân-ı Kerim'e abdestsiz dokunmak veya okumak dinlemek günah mıdır  Ve yine bilgisayar üzerinden abdestsiz Türkçe mealini okumak günah mıdır? Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Hayırlı kandiller…

Cevap: Kur'ân okumak ve ele almak için abdest almak gerekmez. Abdest sadece namaz kılmak için gereklidir. Abdestsiz Kur'ân'ı ele alabilir, okuyabilirsiniz. Türkçe meali de abdestsiz ele alabilir, okuyabilirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş