TİCARETİNİN HARAM MI HELAL Mİ KONUSUNDA YARDIM (2)
Pazartesi, 05 Ocak 2015 00:00

TİCARETİNİN HARAM MI HELAL Mİ KONUSUNDA YARDIM (2)

(...dünden devam)

Hocam ilginize çok teşekkür ederim. Led tabela dediğim ışıklı, üzerine yazı yazılabilen örneğin; alkollü bir yere sattığımızı var sayarsak alan restaurant üzerine işte 35 lik rakı, balık salata 50 TL gibi yazı yazıp dükkânının önüne koyacak. Ben bu duruma ön ayak olur muyum diye ihtilafa düştüm. Bir de biliyorsunuz alkollü yerlerin kazandıkları para haramdır alkol sattıkları için, ben de bu tür yerlerle ticaret yapmış olacağımdan onlarla ticaretimin sakıncası olur mu düşüncesi var. Biliyorsunuz bu ticaret konuları çok hassas konulardır. Ticarette kazandığımız paralarla kendi hayatımızı ve ailemizin hayatını idame ettireceğimiz için daha önemli. Bu sebepten tam araştırıp kesin fetva almadan bu tür işlere girmek istemedim. Led tabela dediğim tamamen helal bir üründür onda şüphe yoktur fakat alıcılarıyla yapacağım ticaretten dolayı harama düşer miyim, korkum oldu.

Cinsel güç arttırıcı ilaca gelince bunda da ihtilafa düşmemin sebebi hani alan kişinin yapacağı bir zinaya ortak olmuş olur muyum korkusu.

Bu yaptığım ticaretlerde haram kazanırsam bu benim ömrüm boyunca peşimden gelir, bunu biliyorum ve hatta sattığım ürünlerde kötü yönde bir şeye vesile olur muyum korkum var.

İlginize alakanıza çok teşekkür ederim. ALLAH razı olsun. Son yazdıklarıma ilave etmek istediginiz bir şey olursa çok memnun olurum...

Cevap: Kardeşim led tabela eğer ışık gösteren, reklam için kullanılan bir ışık tabelası ise bunu satmakta sakınca yok. Çünkü pekala kumaş satan bir mağaza veya herhangi bir esnaf da alıp bununla reklamını yapabilir. Faraza içki satanlar tahta veya tablet gibi malzemeler üzerine de reklam yazıları yazdırabilirler. Bunlara reklamın alt yapısı olan tahta veya tabelayı satmak haram mıdır? Hayır. Eşyada asl olan mübah olmaktır. Ama insanlar mübah şeyi harama çevirebilirler. Allah'ın yarattığı tahtayı, metalleri haramlarda kullanmakla haram yaparlar. Burada sorumlu olan ana malzemeyi satan değil, o malzemeyi alıp kötüye kullananlardır. İçki satanların sattığınız mübah ürünü alıp haram işte kullanmaları sizin sorununuz değildir. Helal malı satmakta haram yoktur. Üzüm üreten de üzümünü satar. Birisi bunu alıp da sıkıp şarap yapabilir. Öyle ise üzümü satmak haram mıdır? Hayır.

Kaldı ki sizin içki satan bir mağaza ile yaptığınız satıştan kazancınız niçin haram olsun? O dükkânda çalışan işçinin kazancı da onun alın teridir. Paranın veya ücretin kendisi haram olmaz. Haram olan, haram iş yapmak ve bu yolla para kazanmaktır. Zina etmek günahtır ama zina ile para kazanan kadının parası haram değildir. Çünkü çalmadı, aldatmadı, kendini verip para kazandı. Yaptığı iş haram fiildir ama aldığı para haram değildir. Bizim vaktiyle Elazığ'da Hüseyin Erkenci adlı çok derin ilim sahibi bir müftümüz vardı, "fahişenin kazandığı para en helal paradır", derdi. Ben kendi düşün­celerimi söyledim. Yine de siz vicdanınıza danışın. Allah yardımcınız olsun.

***