DOMUZ ETİ NİYE HARAM? *** ABDEST VE MESH KONUSU PDF 
Cumartesi, 03 Ocak 2015 00:00

DOMUZ ETİ NİYE HARAM?

Selâmlar,

Hürriyet gazetesinde ara sıra yazan Özgür Bolat adında bir eğitim bilimci var. Vikipedide baktım... Adam Boğaziçi Eğitim fakültesini birincilikle bitirmiş. Harvard’da masterı birincilikle bitirmiş. Doktorasını Cambridge ve MIT’de yapmış. Hepsi de en saygın üniversiteler, çok başarılı olduğu anlaşılıyor. Ancak kimi yazılarında kendi alanının dışında yazıyor. Aşağıdaki ilk yazısında ateist olmadığını da söylüyor ama 2. Yazısında domuz etinin niye haram olduğu ile ilgili varsayımlarda bulunuyor. Yürüttüğü mantık sanırım Kur'ân’daki yasağın sadece o döneme ait olduğu, bugünü kapsamadığı. Tabii bunu sağlık bilimcilerin tartışması gerek ama domuz eti yasağının o dönemde niye yasak olduğu sorgulanamaz ama bence bugün araştırılmalı. Tabii bu araştırmayı da bu eğitimci değil, Tıp profesörleri yapmalı…

Cevap: Binlerce öyle sözüm ona uzman, Kur'ân'ın kesinlikle haram kıldığını eleştirse veya dar bir zamana sıkıştırmaya çalışsa mü'minler inançlarından vazgeçmezler. Domuz eti, Kur'ân'da haram olduğu gibi Tevrat'ta da haramdır. Biz böyle biliyoruz. Bu konuda Soru ve Cevaplarla İslâm adlı eserimde hayli geniş bilgi vardır.

 


 

ABDEST VE MESH KONUSU

Selâm Kıymetli Hocam,

1- İki rekatta bir selâm verdiğimiz gece namazı için her defasında kamet (ezan) gerekli mi?...

2- Yine sabah namazının sünneti için kamet gerekli midir?...

3- Çıplak ayaklara da mesh edilebilir mi?...

4- Meshettiğimiz çorabı değiştirdiğimizde yeniden abdest almak gerekir mi?...

İçten saygı ve sevgilerimle...

Cevap: 1) Gece namazı cemaat namazı olmadığı için kamet getirilmez. Buna gerek yoktur. Çünkü kamet, cemaat namazında cemaati namaza durmaya çağırmaktır.

2) Sünnet nafile namazdır. Nafilelerde kamet gerekmez. Sebebini biraz önceki cevapta belirttim.

3) Zaten aslolan çıplak ayağa meshetmektir. Nasıl başa meshediliyorsa ayağa da öyle meshedilir. Ancak başa bağlı sarık, ayakta çorap varsa o sarık veya çorap üzerine de meshedilir.

4) Çorap üzerine meshedilmiş ise çorap çıktığında abdest bozulur. Yeniden abdest almak gerekir.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş