22.08.2011- Oruç tutamayanın fidye miktarı *** Âdet hali ibadete engel değildir *** Teheccüd namazının vakti
Pazar, 21 AÄŸustos 2011 17:36

Oruç tutamayanın fidye miktarı

Sayın hocam, ben oruç tutamıyorum, çalıştığım için beni olumsuz etkiliyor; o yüzden hafta sonları tutabiliyorum. Bununla ilgili fitre / fidye vermem gerekiyor mu ve ne kadardır? Teşekkür ederim saygılarımla. Tülay

Cevap: Her gün için en az 7 tl fidye vermeniz gerekir.

 

Âdet hali ibadete engel değildir

İyi günler hocam, Kadınların regl dönemlerinde oruç tutmaları günah mıdır? Ben kendimi o dönemlerde iyi hissettiğim için tutuyorum. Ayrıca Kur'ân-ı Kerim'de bu konuyla ilgili, kadınların tutmamalarıyla ilgili bir bölüm var mıdır? Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler. Allah'a emanet olun... Zeyneb K.

Cevap: Âdet dönemine giren kadın hasta gibidir. Dilerse orucunu tutar, zayıf düşerse yiyebilir. Ama mutlaka namazını kılmalıdır. Her namaz vakti girince abdest alıp o vakit içindeki namazlarını kılar. O tıpkı özür sahibi gibidir. Vakit çıkmakla abdesti bozulur, öteki vakit için yeniden abdest alır.

Kur'ân'da regl durumundaki kadın için asla ibadet yasağı yoktur. Hatta hadislerde de yoktur ama böyle yorumlanmıştır. Bu yorum da Yahudilikten esinlenmedir. Kur'ân, Tevrat'ta regl halinde kadının murdar olduğu yolundaki hükmünü kaldırmış, sadece o durumdaki kadınla kocasının ilişkide bulunmaması hükmü getirilmiştir. Bu yasak kadına değil, kocasına yöneliktir. Çünkü bu tür ilişki kadına eziyettir. Âyet diyor ki: "Sana, kadınların aybaşı hali hakkında da sorarlar, de ki: ‘O bir ezadır.’ Aybaşı halinde iken kadınlardan el çekin, temizlenmelerine kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri zaman, Allah'ın size buyurduğu yoldan yaklaşın. Allah şüphesiz daima tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever." (Bakara: 92/222)

 

Teheccüd namazının vakti

Muhterem Hocam, sizin bu meccanen gösterdiğiniz gayretiniz ve sadece "KUR'AN ve çok sağlam HADİS" e dayalı bilgilendirmeleriniz her türlü takdire şayandır. Cenab-ı Hak razı olsun ve size hayırlı ve uzun ömürler versin. Size Teheccüd/gece namazına ilişkin bir sorum olacak:

Teheccüd namazının fazileti malum; acaba bu ibadeti layıkıyla eda edebilmek için, mutlaka yatmak ve daha sonra kalkarak mı kılmak şarttır? Gecenin ilerleyen vaktine kadar yatmadan uyanık kalarak, eda etmekle teheccüd namazı kılmış olur muyuz?

Faziletlisinin, iki rekâtta bir selam vererek olduğunu yine sizden öğrenmiştim. Toplam olarak bir sınırlama olmadığı; gücün yettiğince kılınabileceğini de eklemiştiniz. Bu konuda son olarak şunu sormak istiyorum: En son saat kaça kadar teheccüd namazı kılınabilir? Örneğin, imsak vaktinin girmesiyle artık sabah namazı vakti mi girmiş oluyor? Tekrar ve peşinen teşekkür ederim Hocam.

Hürmetlerimle... Rıdvan GÖKSEL

Cevap: Teheccüd, uykudan uyanmak demektir. Peygamberimiz ikinci akşam denen yatsının ardından uyur, gecenin ortasında uyanıp namaz kılardı. Gerek ramazanda, gerek ramazan dışında hep böyle yapardı. Onun için Hz. Ömer, Ramazanda yatsının ardından nafile namaz (teravih) kılanları görmüş, "Bu zamanda namaz kılmak, uyumaktan daha üstün değildir" demiştir. Hiç uyumadan gecenin ortasında namaz kılmak da elbette gece namazıdır ama uyuyup uyanmak daha efdaldir. Çünkü kişi, dünyasal düşüncelerden arınmış, dingin kafa ile namaz kılmış olur. İmsak vaktine kadar teheccüd kılınabilir ama imsak denen tan yeri ağarmasından itibaren artık sabah namazının vakti girmiş olur. Namaz kılan yine kılar, bir engel yok ama ona teheccüd denmez. Çünkü sabah vakti zaten uyanma zamanıdır, uykuyu bölüp kalkma değildir. Onun için teheccüd namazının fazileti bambaşkadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ