EN HAYIRLI İNSANLAR *** BEDDUANIN TEVBESİ OLUR MU?
Cuma, 26 Aralık 2014 00:00

EN HAYIRLI İNSANLAR

Selâmünaleyküm. Hocam en hayırlı insanlar (peygamberlerden sonra) sahabeler mi? Sonraki gelen nesil sahabelerin mertebesine yetişemez mi?

Cevap: Peygamberimizin ifadeleriyle "En hayırlı nesil Peygamberi­mizin kendi dönemindeki mü'minler, yani sahabîlerdir. Sonra onların ardından gelenler yani tâbiîler, sonra da onların ardından gelenler yani tabi­îlerin tabiîleridir. Bu rivayet var ama Allah katında kimin en hayırlı olduğunu Allah bilir. Sahabîlerin hepsi aynı karakterde insanlar değillerdi. Onlar içinde kendi canını Peygamber'e her zaman feda etmeğe hazır insanlar bulunduğu gibi pekala ikiyüzlü insanlar da vardı. Onlar içinde de hatalı davrananlar vardı ki çeşitli suçlar işleyenlere cezalar belirten âyetler inmiş ve bu âyetlerin hükümleri, yani belirlediği cezalar suç işleyenlere uygulan­mıştır. İnsan hatasız olmaz. Ama kul tevbe ederse Allah affeder. Müslümanların genel kabulü şöyledir: Müslümanların en hayırlıları Peygamberimizin sahabileri(ar­kadaşları)dır. Bu genel kabuldür ama bu demek değildir ki onlar hiç hata etmezler, günah işlemezler. Peygamber'in sohbetinde bulunmak, mü'min insanı olgunluğun zirvesine çıkarır.

 


 

BEDDUANIN TEVBESİ OLUR MU?

selâmünaleyküm, bedduanın tövbesi nasıl olur? Pişman olup Allah'tan af dileyip bir daha yapmamaya gayret gösterip kararlı olsak yeterli mi? Veyahut kul hakkına girer mi? Bunun için helalleşmek gerekir mi karşı tarafla durumu anlatıp? Hayırlı günler…

Cevap: Karşı tarafa beddua ettiğini anlatsan ne olur? Adamların size düşmanlıklarını körüklemiş olursun. Ayrıca iyice kırarsın onları. Ne gerek var buna? Haksız yere beddua etmişsen Allah'tan af dile ve bu kez beddua ettiğin kimseye veya kimselere hayır ile dua et. Allah tevbe edenlerin tevbesini kabul eder.