NAMAZ SURELERİNDEN NERESİ OKUNMALI? *** KREDİ İLE EV ALMA SORUNU
Pazar, 21 Aralık 2014 00:00

NAMAZ SURELERİNDEN NERESİ OKUNMALI?

Selâmun aleykum hocam bir şey soracaktım: Ben namaz kılarken İsra Suresinin 15. ayetini okusam tabi Fatiha'dan sonra olur mu? Mesela Bakara Suresinin 214den 230 vs okusam acaba olur mu? İllaki namaz suresi şart mı? Daha kendimi geliştirmek istiyorum. Selâm dua ile…

Cevap: Namaz kılarken "Kur'ân'dan kolay olanın okunması" emre­dil­miştir. Kur'ân'ın neresinden okursan oku, namaz olur. Namaz sureleri diye bir şey yoktur. Kur'ân'ın hepsi namaz suresi sayılır. İster Fatiha'dan sonra Bakara 10, ister 15, ister 25, ister Maide 1, 30, 40, neresi ve hangi âyeti kolayca okuyabiliyorsan onu okursun. Ancak okunacak âyetlerin bulundukları surenin sırasına dikkat edilirse daha güzel olur. Meselâ birinci rek'atte Fatiha'dan sonra Bakara Suresi faraza 5-6. âyetleri okunmuş iken ikinci rek'atte ya bunların devamı veya bundan sonra gelen surelerden âyetler okunması güzeldir. Ama birinci rek'atta Fatiha'dan sonra Maide Suresinin 1. âyeti, ikinci rek'atta ondan daha önceki sureden meselâ Nisa veya Bakara Suresinden âyet okumak, namazın cevazına zarara vermese de hoş görülmez.  


 

KREDİ İLE EV ALMA SORUNU

Hocam, Türkiye'deyken sizin birkaç soru cevaplar kitabini aldım. Allah razı olsun çok güzel eserler. Hocam bir soruma cevap bulamadım, hocam sizin youtube geçen sene ekonomik programına çıkmıştınız orda banka faizi alınabilir demiştiniz. Peki, ben bir ev yaptırmak istiyorum; banka bana 2,5% senelik faizle para veriyor, Almanya'da enflasyon 1,5%. Bu durumda ev için kredi çekmem uygun olur mu? Veya Almanya'da kredi çekip Türkiye'de ev yaptırsam olur mu? Çünkü Türkiye'nin enflasyonu Almanya'dan daha fazla. Allah razı olsun…

Cevap: Kardeşim çok çok yazdım. Haram olan riba, reel yani gerçek faizdir. Fakirin bir ihtiyacını karşılamak için fakire verilen ödünç paradan, enflasyonun üstünde faiz almak haramdır. Ama kredi olayında durum aynı değildir. Bankadan kredi alan kimse, o para ile ev alacaktır. Alacağı ev bugünkü fiyatla yüz bin Euro ise, beş yıl sonra aynı evin fiyatı belki 150 bin Euro olur. O halde kredi alan kimse bu işten zararlı çıkmıyor, kârlı çıkıyor. Beri taraftan banka da bu yolla parasını çalıştırıyor, kazanç sağlıyor. Burada karşılıklı menfaat var. Karşılıklı menfaatin ve rızanın olduğu bir işlemi haram saymak Kur'ân'ın ruhuna uymaz. Kur'ân'ın amacı, fukaranın ezilmesini önlemektir. Burada fakir ezilmiyor, menfaat sağlıyor, ev sahibi oluyor. Kredi almasa bir memurun ev alması hayal olur. Kur'ân'ı zamanın şartları içinde düşünmek ve anlamak gerekir. Kur'ân Hak Kelâmını duyup zamanın şartlarına uygun olan en güzel hükümlerini uygulayanları övmektedir. Artık gerisi sizin tercihinize kalmıştır.