ŞEYTAN İNSANIN KALBİNE, BEYNİNE HÜKMEDER Mİ? İNSANLARA ZARAR VEREBİLİR Mİ?

Üç aylık hamileyim. Aklıma kötü düşünceler geliyor. Bu durumun benim hassasiyetimden kaynaklandığını biliyorum ama aklımı yitirmekten korkuyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: Şeytanın, insanlara kötü düşünceler aşıladığı, insanı kötülüğe yönlendirmeye uğraştığı Kur'ân’ın açık beyanıdır. Ancak insan Allah’a sığınır, güçlü duygularla O’na sarılırsa şeytan ondan uzaklaşır. A'raf Suresi’nin 200-201’nci âyetlerinde, “Ne zaman şeytandan bir kötü düşünce seni dürtüklerse, Allah’a sığın; çünkü O, işitendir, bilendir. Allah’tan korkanlar, kendilerine şeytandan gelen bir vesvese dokunduğu zaman düşünür, (gerçeği) görürler” buyurulmaktadır. Demek ki şeytan insanı kötülüğe doğru dürtükler, insanı kötülüğe itmeye çalışır ama iyi kullar Allah’a yalvarınca şeytan elini çeker. Peygamberimiz de şeytanın insanı etkilemeye çalıştığını fakat insan Allah’ı anınca şeytanın sindiğini bildirmiştir.

Allah’a sığındıktan sonra sana hiçbir şey zarar veremez. Ayrıca şeytanın, senin karnındaki çocuğa zarar vereceğini düşünme. Kur'ân-ı Kerîm, çocuğun, çok güvenli, sağlam bir yerde (karar-i mekîn) bulunduğunu belirtir. Şeytanın dürtüsü fiziki bir zarar verme değil, sadece düşünceyi etkileme, yani vesvesedir. Allah’ı anınca da zaten şeytanın etkisi kalmaz. Size o yanlış, temelsiz söz söyleyenlerin tesirinde kalmayınız. Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmayınız. İyi biliniz ki Allah, her canın, her insanın üstüne birtakım manevi bekçiler görevlendirmiştir. Her insanın manevi korumaları vardır. “O (insa)nın önünden ve arkasından izleyen(melek)ler vardır, onu Allah’ın emrinden korurlar” (Ra’d: 11).


 

ÂDEM HALİFELİK MAKAMINA YÜCELTİLEN “İLK” İNSANDIR

“Âdem ilk insan mı?” diye soran okuruma cevabımdır: Bu konuda “Soru ve Cevaplarla İslâm” adlı eserimde yeterince bilgi verilmiştir. İsterseniz “Kur'ân Ansiklopedisi” adlı eserimden, “İnsanın yaratılışı” maddesini okuya­bilirsiniz. Kanaatime göre Âdem, ilk insan değil, halifelik makamına yüksel­tilen ilk insandır. Hz. Muhammed’in ruhunun Âdem doğmadan yaratıldığı tamamen uydurmadır. Bu konudaki hadislerin de hepsi hayal ürünüdür. İnsanın ruhu bedeniyle birlikte yaratılır. Bedenden önce ruhun yaratıldığına dair ne Kur'ân’da ne de sağlam hadiste bir delil ve işaret vardır.