MİLLİ PİYANGO HAKKINDA ELEŞTİRİ

Selâmlar hocam. Bu eleştirimi dikkate alırsanız sevinirim. Hocam "saatlerce" bir yere bağlı kalmak yorumunuz tutarlı gibi durmuyor. Normalde bilet alan insanlar bu tarz bir kazanç ile gönüllerini Allah'tan alıkoyuyorlar. Bu tarz bir yaşam tarzını benimseyip çeşit çeşit oyunlar türetiyor ve gittikçe insani-islami yardımlaşma sisteminden kopuyorlar. birçok insan iktisadi işlerinde Allah'ı anarak bir çıkış yolu bulmayı terk edip ümitlerini bu gibi şeylere bağlıyor. Birçok ocak sönüyor. Derken bu toplumda sadaka, infak, karz-ı hasen hatta zekât anlayışı bile dumura uğruyor. Böyle bir toplumda insanlar birbirleriyle kardeş olup bunu maddi anlamda da ispatlayamıyorlar. Sanki birbirlerine düşmanlar. Gitsin çalışsın kazansın diyorlar ama kendileri üç-beş rakam denk geldi diye devasa miktarda parayı hak etmişçesine yiyor, diğerlerinden durumu kötü olanlar da durumları kötü olmasına rağmen ses çıkaramıyor. Devlet piyangoya izin vermese bunu kimse yapamaz. Peki devletin bunu yapmaya gücü yetiyorsa insanları bilinçlendirip "para yatıranlar içerisindeki maddi durumu en kötü olanlar" arasından bir "kura" çekmiş olsa bütün sorun bitecek. ama bunu yapmıyor, yapmaz da. Çünkü onlar Allah'ı anmıyorlar. Şimdi böyleleri namaz kılsa ne olur? Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki âyeti aklıma geliyor. Bunun için piyangoya mekruh değil haram demeliyiz diye düşünüyorum…

Cevap: Bu ne biçim soru? Ben nerede "Saatlerce bir yere bağlı kalmak" şeklinde bir şey söylemişim? Bir şeyi yazarken ne söylemek istediğinizi açıkça belirtin veya rastgele cümleler sarf etmeyin. Herhalde bu cümlenin altı üstü, bulunduğu bağlam vardır, onu belirtsenize.

Sizin yorumunuza göre bir şeye helal veya haram damgası vuramayız. O sizin yorumunuz. Siz Seyyid M. Reşid Rıza'dan daha mı âlimsiniz? O piyangoya haram demiyor. Siz diyorsunuz, demek? Sanki siz haram deseniz millet piyangondan vaz mı geçecek? Kur'ân içki ve kumarı yasaklama nedenini açıkça belirtmiştir. O da "insanlar arasına düşmanlık sokmak ve Allah'ı anmaktan, namazdan alıkoymak." Piyangoda bu iki illet var mı? Piyango bileti alanlar birbirlerine düşman olurlar mı? Hayır. Çünkü zaten birbirlerini tanımazlar. Peki namaz kılanlar, namazdan ve Zikirden geri kalırlar mı? Hayır, çünkü bilet almak, insanın namaz kılmasına engel olacak kadar vakit almaz. O halde piyangoda içki ve kumarın yasaklanma nedeni olan iki illet yoktur. Öyle ise Allah'ın açıkça haram kılmadığı bir şeye "Haram demek" kimsenin haddi değildir. Ayrıca piyango, çocuk esirgeme kurumu, güçsüzlere yardım gibi birçok hayır yollarına katkı amacını da gütmektedir. Bizim kanaatimiz piyangonun Meysir hükmünde olmadığı yolundadır. Buna olsa olsa mekruh denilebilir. Beğenmeyen bu hükmümüze katılmaz. O kendi bileceği iştir.