RESMİ NİKÂH KIYANIN AYRICA DİNİ NİKÂH KIYDIRMASI ŞART MIDIR? *** BAYAN KOCASINA NAMAZ KILDIRABİLİR Mİ?
Pazartesi, 15 Aralık 2014 00:00

RESMİ NİKÂH KIYANIN AYRICA DİNİ NİKÂH KIYDIRMASI ŞART MIDIR?

Merhaba Süleyman Bey, evlenirken resmi nikâhtan sonra dini nikâh yapılması zorunlu mudur? Karı koca mahkemede boşanınca dini nikâh düşüyor onu biliyorum…

Cevap: Resmi nikâh, dini nikâhın bütün unsurlarını içinde taşır. Şimdi Dini nikâh, sadece bir duadan ibaret kalmıştır.  Kıydırmak zorunlu değildir ama insanlar bunu yapmakla daha bir huzurlu olurlar. Bu bakımdan yapılsa iyi olur. Dinde nikâh, kadınla erkeğin icap ve kabulünden ibarettir. Erkeğin evlenme teklifini kadın kabul eder ve tarafların karşılıklı kabulü iki şahit tarafından tesbit edilirse dini nikâh kıyılmış olur. Resmi nikâhta da aynı şeyler yapılmaktadır.   Ayrıca sadece iki şahit değil, belki yüzlerce şahit bulunmaktadır.

 


 

BAYAN KOCASINA NAMAZ KILDIRABİLİR Mİ?

Selâmünaleyküm, hocam eşim bana namaz kıldırabilir mi, yani imam olabilir mi? (Bayan imam olabilir mi?)

Cevap: Genelde İslâm bilginleri, kadının kadınlara imam olabileceği, fakat kadının erkeklere imam olamayacağı kanaatindedirler. Ancak bazı rivayetlerden kadının, kendi ev halkına imamlık yapabileceği anlaşılmak­tadır. Bunun en çarpıcı örneği, Ümmü Varaka isimli bir hanım sahabidir. Kur'ân'ı iyi bilen bu hanıma, Peygamberimiz, kendi ev halkına imamlık yapmasına müsaade etmiştir. Hanım sahâbîlerden Ümmü Varaka adında bir ensâr kadını vardı. Kur’ân’ı cem‘etmiş (ezberlemiş) olan bu hanıma, Peygamber (s.a.v.), kendi ev halkına namaz kıldırmasını emretmiştir.

Ebû Dâvûd'un kaydettiği ve İbn Huzeyme’nin sahih gördüğü hadîsin râvîsi Hallâc:

“– Ben ona ezân okuyan müezzini gördüm, büyük bir ihtiyardı” demiştir (Ebû Dâvûd, Salât: b. 62, h. 592)

Hâkim’in, Müstedrek'inde de yer alan hadîs , Ebû Dâvûd’un, başka bir rivayetinde biraz daha ayrıntılı olarak geçer:

“Abdullah ibn Cumey‘ demiş ki: Ninem ve Abdu’r-Rahman ibn Hallâd el-Ensârî, bana şunları anlattılar: ‘Peygamber (s.a.v.), Bedir Savaşına giderken, Nevfel kızı Ümmü Varaka, kendisine:

– Ey Allah’ın Elçisi, dedi, izin ver, ben de seninle beraber savaşa katılayım, yaralarınızı tedavi eder, hastalarınıza bakarım; umulur ki Allah bana şehîdlik nasîbeder!

Peygamber (s.a.v.) ona:

– Sen evinde kal, dedi, yüce Allah, sana şehîdlik nasîbedecektir!

Bundan böyle ona: ‘Şehîde!’ denilirdi.

Kur’ân’ı okumuştu (iyi biliyordu). Peygamber(s.a.v.)den, evinde kendisine ezan okuyacak birini tutması için izin isteyen Ümmü Varaka, bu izni aldı’.”

İmâm-ı Ahmed ibn Hanbel, bu olaya dayanarak Kur’ân okuyan kadının, okumayan erkeklere imam olup terâvîh namazını kıldırabileceğine karar vermiştir. Ancak bu durumda kadın, cemaatin arkasında durur (İbn Teymiyye, Fetâvâ: 23/248).