NAMAZLARIN CEM’İ KONUSU

Hocam affınıza sığınarak bir şey sormak istiyorum. Sabah namazlarına kalkıp namazımı kaçırmıyorum. Fakat öğle namazı vaktinde okulda olduğum için kılabilme imkânım olmuyor. Eve gelince ikindi, akşam ve yatsıyı kılıp da mı öğle namazının kazasını yapmam gerekiyor? Benim bu konuda kafam karıştı ve bir bilene sormak istedim. Sorduğum bir kişi kesinlikle namazın kazası olmaz dedi…

Cevap: Hanımefendi, sanıyorum öğretmensiniz, ne güzel, çocuklarımızı yetiştiriyorsunuz. Hz. Ali Efendimiz "Bana bir harf öğreten, beni kendisine köle yapar" diyerek öğretmenliğin değerini çarpıcı biçimde belirtmiştir. Sorunuza gelince:

Öğle namazını vaktinde kılamadığınıza göre öğle vakti çıktıktan sonra veya eve geldiğinizde kılamadığınız namazları birleştirerek kılarsınız. Önce öğlenin farzını, ardından ikindinin farzını kılarsınız. Şayet ikindiyi de kılamadıysanız, yine sırasıyla öğle, ikindi ve akşamı kılarsınız. Eğer akşamı da kılmadıysanız, yine sırasıyla öğle, ikindi, akşam ve yatsıyı birleştirerek kılarsınız. Ama böyle dört vakit birleştirmesi nadir olaylardandır. Peygamberimiz genelde yolculuklarda öğle ile ikindiyi; akşam ile de yatsıyı cem ederek kılmış ve kıldırmıştır. Cem olayında sadece farzlar kılınır. İki türlü cem olabilir. Takdim ve te'hir cem'i. Öğle vakti içinde önce öğleyi, ardından ikindiyi kılmak takdim cem'idir. Öğle vakti çıkıp ikindi vakti girdikten sonra önce öğleyi, ardından ikindiyi kılmaya da te'hir cem'i denilir. Aynı şey akşam ile yatsı için de söz konusudur. Cem olayı kaza değil, edadır. Bir gün veya iki gün bir özür dolayısıyla namazlarını kılamamış olan, en fazla bir iki günlük namazını sırasıyla kılar. Bu da kaza değil, birleştirmedir. Ama aylarca yıllarca bile bile kılınmamış namazların kazası söz konusu değildir. Kasten namaz kılmamış olan kimse namaza başlayınca gönülden Allah'a tevbe etmeli, af ve merhamet dilemelidir. Onun geçmiş namazlarla uğraşmasına gerek yoktur. Bundan böyle namazlarını kaçırmamaya çalışmalıdır. Namaz dinin direği sayılmıştır. Namaz Allah ile iletişim kurmadır. Namaz Allah'ı anmadır. Namaz gönül huzurudur. Namaz disiplindir, Hakk'a yönelmedir. Ne mutlu namaz ile Hakk'a yönelenlere. Selâmlar, sevgiler.