KUR’ÂN OKUMAK İÇİN ABDEST ALMAK ŞART MI?

Hocam! Kur'ân-ı Kerîmin abdestsiz okunamayacağına dair Kur'ân’da veya Peygamber efendimizin (s.a.v) sünnetlerinde kesin hüküm var mıdır? Kur’ân-ı Kerimi, benim gibi okuyup öğrenmeye çalışanlar çok. Ancak, namazın haricinde Kur’ân okumak için abdest almaya üşeniyoruz. Böyle de olunca okumaktan ve öğrenmekten vazgeçiyoruz. Bizi aydınlatmanızı diliyorum, selâmlar…

Cevap: Bu soruyu kaç kez cevapladım ama okumayanlar aynı şeyi soruyorlar. Abdest almak namaz kılmanın şartıdır. Maide 6. âyet. Kur’ân okumak için abdest almak gerekmez. Ne maksatla olursa olsun, Kur’ân okurken abdest alma şartı, yanlış yorumlamadan kaynaklanmıştır. Bunu 30 yıl önce, Yüce Kur’ân'ın Çağdaş Tefsirinde Vakıa Suresini açıklarken etraflıca izah etmiştim. Vâkı‘a Sûresi’nin 77-80. âyetlerinde, Hz. Muhammed’e vahyedilen değerli Kur’ân’ın, mutahherlerden başkasının dokunmadığı Saklı Kitab’da bulunduğu vurgulanmaktadır. Burada Kur’ân’dan değil, Kitâp’tan söz edilmektedir. Kur’ân’ın, O mutahherlerden başkasının dokunmadığı Saklı Kitap’ta bulunduğu belirtilmektedir. Kur’ân’ın bulunduğu Saklı Kitâb hakkında iki ihtimal vardır. Birincisi Saklı Kitâp, Levh-i Mahfuz’dur. O Kitaba dokunabilenler de mutahherler, yani tertemiz olan meleklerdir. İşte o tertemiz melekler, Saklı Kitap’taki bilgileri alıp Hz. Muhammed’e vahyetmektedirler.

İkinci ihtimale göre Saklı Kitâb, Hz. Mûsâ’ya verilen Ki­tâb’­dır. Bohçalar içinde özenle saklanan O Kitâb’a sadece mutah­herler dokunabilir. Mutahher, temiz mânasına geldiği gibi sünnetli anlamına da gelir. Bu durumda Mutahherler, sünnetli olan Kitap ehli din bilginleridir. Bilindiği gibi Yahudilerde de Sünnet vardır.

Âyetlerde, vahyedilen Kur’ân’ın içeriğinin, sünnetli, tertemiz bilginlerin ellerinde özenle saklanan İlâhî Kitâp’ta mevcudol­duğu; daha açık bir ifâde ile İlâhî Kitâb’ın özünün, Hz. Muhammed’e Kur’­ân (okuma) olarak vahye­dildiği anlatılmaktadır. Her iki olasılığa göre de âyetlerin, Mushaf’ı abdestli olarak tutmakla bir ilgisi yoktur. Zaten bu sûrenin indiği sırada henüz Kur’ân Kitâp halinde derlenmemişti, vahyedilenler, çeşitli yazı malzemesine yazılmış sahîfeler halinde idi, ama Kur’ân’ın tamamı bir Kitâp halinde değildi.

Özetle: Kur'ân okumak, Mushafı tutmak için abdest almak gerekli değildir. Elbette saygı için abdest alınsa daha iyi olur ama bu şart değildir.