ŞU MEALDEKİ ÂYET NEREDE

Selâmünaleyküm sayın Hocam,

Ben .. Frankfurt Almanya’dan gönderiyorum. Sizin doğuş Matbaacılık tarafından basılmış Kılıç Kitap Evi tarafından piyasaya sürülmüş 1977 Ankara tarihli bir mealiniz var elimde. Sizden ricam bir âyete takıldım, iki haftadır aramama rağmen tek tek o âyeti bulamadım.. Aynen şöyleydi meali; biz onlara bu dünyada cehennem hayatını yaşatacağız.

Bu âyetin hangi sure içerisinde olduğunu bana bir zahmet bildirirseniz size minnettar kalırım. Bu âyetin beni çok etkilemesinden dolayı size müracaata mecbur kaldım. Hürmetlerimle…

Cevap: Ben öyle bir âyet bilmiyorum ama dünya azabıyla âhiret azabının mukayese edildiği birkaç âyet var. Meselâ:

" Biz de onlara dünyâ hayâtında rezîllik azâbını tattırmak için o uğursuz günlerde, üzerlerine uğultulu bir kasırga gönderdik. Âhiret azâbı ise daha da kepaze edicidir. Onlara hiç yardım edilmeyecektir." (Fussilet Suresi: 16)

"Dünyâ hayâtında onlar için azâb vardır, âhiret azâbı ise daha zordur" (Ra'd Suresi 34),

"Eğer Allah onlara sürgünü yazmamış olsaydı, mutlaka onlara dünyâda azâbederdi. Âhirette de onlar için ateş azâbı vardır" (Haşr Suresi: 3)

“Onlardan öncekiler de yalanladılar, bundan dolayı hiç farkına varmadıkları bir yönden onlara azâb geldi. Allah, dünyâ hayâtında onlara rezîllik taddırdı. Âhiret azâbı ise daha büyüktür, keşke bilselerdi!” (Zümer: 25-26)

 


 

ÇALGILI DÜĞÜN

Hocam bazı insanlar kadın erkek birlikte yapılan, çalgılı, oynamalı düğünlere haram diyor, ne derece doğru veya haram mı?

Cevap: Düğünde meşru ölçüde çalgı çalmak, şarkı söylemek caizdir. Hâlid el-Medenî diyor ki: "Biz Âşûrâ günü Medine'de idik. Cariyeler tef çalıyorlar, şarkı söylüyorlardı. Muavviz kızı Rubeyyi'in yanına gittik. Cariyelerin tef çalıp şarkı söylediklerini ona anlattık. Dedi ki: Gelin olduğum gecenin sabahında Allah'ın Resulü (s.a.v.) yanıma geldi, yanımda iki câriye şarkı söylüyor, Bedir Savaşında öldürülen atalarıma ağıt yakıyorlardı. Sözleri arasında 'Aramızda yarını bilen peygamber var' diyorlardı. Allah'ın Resulü: 'Bu sözü söylemeyin, Yarın ne olacağını Allah'tan başka kimse bilmez!' dedi." (İbn Mâce, Nikâh, 21; Tirmizî, Nikâh 6)

Enes İbn Mâlik de şöyle diyor: "Peygamber (s.a.v.) Medine'nin bir yerine gitmişti. Orada cariyeler tef çalıyorlar, şarkı söylüyorlar, şöyle diyorlardı: 'Biz Neccâr oğullarının cariyeleriyiz. Aramızda Muhammed ne güzel komşudur, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: 'Allah bilir ki ben sizi seviyorum." (İbn Mâce, Nikâh, 21) Bir hadîs-i şerifte de: "Helâl ile haram arasını ayırdeden, nikâhtaki tef ve sestir." (İbn Mâce, Nikâh, 20) buyurulmuştur.