DİNSİZLE DİNİ NİKÂH GEÇERLİ DEĞİLDİR *** İNTİHAR EDENİN SONUCU NE OLUR? PDF 
Çarşamba, 26 Kasım 2014 00:00

DİNSİZLE DİNİ NİKÂH GEÇERLİ DEĞİLDİR

Hocam merhaba, ellerinizden öperim.

Hocam ben bir kız arkadaşımın derdi için yazıyorum. Arkadaşım bir süredir bir gençle beraber ve evlenmeyi düşünüyorlar. Ancak arkadaşımın evlenmek istediği genç deist. Yani, Allah'a inanıyor ama İslam da dahil olmak üzere hiçbir dine inanmıyor, peygamberlerin ve kutsal kitapların tamamını reddediyor, kendini Müslüman olarak tanımlamıyor.

Ben böyle bir evliliğin caiz olmadığını biliyorum. Ancak gene de nikâh kıymayı düşünüyorlar. Bu genç deist olmasına rağmen arkadaşım bu kişi ile evlenirse aralarında nikâh bağı Allah katında geçerli olur mu? Yani yaşadıkları cinsellik, zina hükmünde olur mu?

Bir de kız arkadaşım resmi nikâhlarında benim şahidi olmamı istedi. İslâm'a göre yapılmaması gereken böyle bir evlilikte şahit olursam sorumluluk altına girer miyim?

Hocam, sizden öğrendiğim bilgiler ışığında arkadaşımı yönlendirmeye çalışacağım. Umarım cevaplarsınız beni,

Allah razı olsun sizden...

Cevap: Hiçbir peygambere inanmayan insan kâfirdir, müşriktir. Bir Müslüman'ın öyle bir kimse ile dinen evlenmesi caiz değildir. Aralarında kıyılan nikâh geçerli değildir. Dine inanmayan insan nasıl inanmadığı dine göre nikâh kıyabilir? Sizin sorumlu olup olmayacağınıza gelince şahitlik, bir olayı görmek veya olayın vukuunda orada bulunmak demektir. Siz de resmi nikâh olayında orada bulunursanız olayı görmüş olursunuz. Bunun sorumluluk neresinde? Dünya kadar olay oluyor. Gördüğünüz olaylardan sorumlu olur musunuz? Hayır. Ancak kıyılan nikâhın, dinen geçerli bir nikâh olduğuna inanırsanız belki o zaman sorumluluk olur. Yoksa sadece tanık olmak sorumluluk getirmez.

 


 

İNTİHAR EDENİN SONUCU NE OLUR?

Slm aleyküm. İntihar edenin akıbetini öğrenebilr miyim sağ olun.

Cevap: İntihar edenin akıbeti felakettir. İntihar, Allah'ın kendisine biçtiği hayatı beğenmemektir. Allah’ın verdiği canı ancak Allah alır. İnsanın canı kendisinin değil, Allah'ındır. Başkasını öldürmekle kendi canına kıymak aynı düzeydedir. İntihar eden, sıkıntıdan kurtulmak için canına kıyar ama asıl sıkıntı o zaman başlar. Çünkü intihar eden kişi, intihar ettiği türden azaplara uğrar. Tek çare: Allah'ın kaderine razı olmak ve O'nun verdiği ömrü, nasıl geçerse geçsin memnuniyetle beğenip değerlendirmektir. "Kadere inanan, kederden kurtulur." Yahya Kemal'in dediği gibi:

 

Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç!

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş