BANKA FAİZİ (1) PDF 
Pazartesi, 24 Kasım 2014 00:00

BANKA FAİZİ (1)

Hayırlı geceler Hocam,

Benim sorum faizle ilgili. Faiz konusunda Kur'ân'dan Bakara Suresi tefsirlerinizi biliyorum, ancak bu açıklamalar ve Kuran mealinin tarif ettiği faiz almayı, birebir tefecilik eylemini anlatıyor gibi algılıyorum. Bu yüzden  bugünkü Çağdaş bankacılık sistemiyle düşünüldüğü zaman ne yapmam gerektiğini  bilemedim. Şöyle ki:

Bankadaki birikmiş mevduatıma her ay ortalama yüzde 7,5 - 8 civarında faiz alıyorum ve bunu aile bütçeme ekliyorum. Bu durumda benim bütçemdeki artışla bir diğer kişiyi (bankayı ? ) zarara uğratmış oluyor muyum? Sonuçta banka benim mevduatımı tuttuğu sürece onu para kazanmak için kullanıyor ve bankanın para kazanma yolları sadece kredi vermek mi, yoksa başkaca kanallarla da, hazine bonosu, döviz v.s. gibi, kar elde ediyor mu net bir bilgim yok ancak, bankaların ödeme gücü olmayan kişi ve/veya şirketlere kredi vermedikleri de bilinen bir olay. Yani kredi alan da bunu bir yatırım için, iş ya da ev almak gibi ve sonuç olarak ödediği faiz oranından daha fazla (alınan evde oturarak kira giderinden tasarruf etmek, yıllar içinde evin değerinde enflasyon üstü artış olması ya da işine yatıran bir kişinin elde ettiği karların yine ödediği kredi faizinden fazla olması gibi) yarar sağlıyor olduğundan, her halükarda kredi alan mağdur taraf olarak görülmüyor, banka zaten kar amaçlı kuruluşlar olduğu için kar etmeyeceği bir oranda mevduat faizi vereceği düşünülemeyeceğinden mağdur taraf değildir. Bu durumda ben kötü bir şey yapıyor gibi görünmüyorum sanki ama Kuranın lafzına kelime kelime uyduğumuz zaman ise haram yemiş oluyorum. 

Hocam 3 gecedir bu sorularla uyuyamıyorum, ama acil cevabınızla huzura kavuşturur ve doğruya yöneltirseniz çok memnun olurum.

Allah sizleri başımızdan eksik etmesin. Allah razı olsun. Hakkınızı helal edin Hocam. Saygılarımla, ...

Cevap: Bu konuda çeşitli okurlarımın sorularına verdiğim cevabı size de gönderiyorum. Benim kanaatim Kur'ân'ın yasakladığı tefeciliktir. Çünkü ribadan söz ediliyor. Riba paranın artması, şişmesidir. Bir taraf zahmetsiz kazanç sağlarken bir taraf da borç yükü altında ezilmektedir. Oysa bankanın verdiği yüzde onun da altında getiri, hem müşterinin, hem de bankanın yararınadır. Müşteri hiç değilse parasının değerini korur. Bir miktar da getiri sağlar. Banka da o paradan para kazanır. Burada bir taraf kâr ederken öbür taraf zarar etmiyor, iki taraf da kazanç sağlıyor. Ayrıca karşılıklı rıza var bu işlemde. Oysa tefecilikte karşılıklı rıza yoktur. Adam mecburen tefeciden ödünç alır ama ezildiğini, soyulduğunu bilir. Mecburiyet karşısında buna razı olmuştur. Karşılıklı rızanın olmadığı işlemlerde sağlanan kazanç haramdır. Şimdi yanıtlarımız:

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş