UMRE REKLAMI PDF 
Pazar, 23 Kasım 2014 00:00

UMRE REKLAMI

Bir gazetenin başlatmış olduğu Umre kampanyası hakkında merak ettiklerim

Hocam, Bugünlerde bir gazetede devam eden bir kampanya var. Gazete kampanya süresince kupon toplayan okurları arasından, yapacağı çekiliş ile 50 çifti Umre ye gönderiyor.

Bu kampanya ile ilgili aklıma takılanları Diyanet İşlerine sordum. Gönderdikleri cevap beni tatmin etmedi. Bu konuyu size de danışmak istiyorum. Bu konuda beni bilgilendirirseniz memnun olurum.

Diyanet İşlerine gönderdiğim sorular ve cevabı aşağıdaki gibidir;

İlginize teşekkür ediyorum. Saygılarımla,

Soru: Bir gazetenin başlatmış olduğu Umre Kampanyası din açısından uygun mudur? Kupon toplayıp çekilişe katılarak dini bir kazanç elde edilebilir mi? Dini bir görev olan ve "maddi durumunuz yeterli ise" şartı bulunan Umre ve Hac kavramlarının gazete kuponu ile satılması ve reklam aracı olması dini açıdan ve ahlaki olarak doğru mudur? Hac ve Umreye bu şekilde mi gitmeliyiz? Bu durumda tüm kampanya ve çekilişlere katılıp kazanç elde etmeli miyiz?

Cevaplar: Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunları kumardır. Sadece kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar niteliğinde değildir. Buna göre; marketlerde ve mağazalarda işyeri sahiplerinin alışveriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması durumunda, müşterilerin çıkan hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur (Kasani, Bedaiü’s-sanai’, VI, 206). Çünkü müşterilerden birinin kazanması halinde diğerleri bir şey kaybetmemektedir. Benzer şekilde halka açık bir kampanya düzenleyen bir firmanın müşterileri arasında kura sonucu seçimiyle veya soru sormak suretiyle yarışma düzenlemek suretiyle katılımcılarını umre ya da hac masraflarını karşılamasında bir sakınca yoktur. Bu yolla yerine getirilen umre ya da hacc ibadeti geçerlidir.

Cevap: Benim cevabım da Diyanetinki ile takriben aynı mahiyettedir. Ben farklı bir cevap verecek değilim. Bu çekiliş bir kumar değil, zaten kur'a da meşru'dur. Ama gazete bundan menfaat sağlıyor mu çıkar için mi bunu yapıyor? Onu ancak niyet okuyanlar bilirler. Öyle olsa bile o, gazetecilerin sorunudur. Umre kazanmış olanın umresine bir zarar gelmez.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş