PARA Ä°LE DÄ°N ANLATILIR MI? *** KUR'ÂN ANSÄ°KLOPEDÄ°SÄ°NÄ° ALMAK Ä°STÄ°YORUM PDF 
Çarşamba, 12 Kasım 2014 00:00

PARA Ä°LE DÄ°N ANLATILIR MI?

S.a hocam para karşılığında dini anlatmak caiz midir?...

Cevap: Din ücret karşılığında anlatılmaz, çünkü Peygamberimiz, dini tebliğ karşısında bir ücret beklemediğini kaç kez vurgulamıştır. Ancak Peygamberimiz döneminde bugünkü gibi dini teşkilatlar kurulmamıştı. Şimdi sürekli dini görevler var. Müftülük, vaizlik, imamlık müezzinlik gibi. Bu mevkilerin başında bulunanlar devlet memurudurlar. Zamanlarını bu mevki ile igili işe vermişlerdir. Elbette bunların geçim için maaş almaları gerekir. Bunların aldığı ücret dini anlatmanın karşılığı değil, zamanlarını o mevkie vermelerinin karşılığıdır. Kimse maaşsız yaşayamaz. Ama siz herhangi bir imama veya müftüye gidip dini bir mesele sorarsanız, cevabı karşısında sizden ücret istemez. Yahut dini bilen kimse, halka nasihat etse, vaaz verse bu yaptığının karşılığında ücret düşünmez. Uzun lafın kısası budur. Bu konuda bir de Dört Halife dönemindeki uygulamaları düşünmek gerekir. Halifeler döneminde gelen ganimetler, halka bir çeşit maaş gibi dağıtılırdı. Bu dağıtımda her insanın dini ve sosyal durumu göz önünde tutulurdu. Şimdi o zaman insanların ganimet mallarını almaları helâl de, imam ve müftülerin maaşları mı haram oluyor? Hayır, hiç kimse kendiliğinden haramlar koyamaz.

 


 

 

KUR'ÂN ANSİKLOPEDİSİNİ ALMAK İSTİYORUM AMA BÜTÇEME AĞIR GELİYOR

Hocam, Tefsirinizi 5-6 yıl önce aldım, okuyorum, Kur'ân ansiklopedisini de almak istiyorum ama bütçeme fazla geliyor, bana indirimli olarak vermeniz mümkün mü, çünkü sık sık kütüphaneye gidip bu kitaptan madde fotokopisi çekmekle baş edemiyorum, mutlaka alıp okumak istiyorum, selâmlar...

Cevap: Değerli kardeşim ben kitaplarla meşgul değilim. Kitabı yayınlayan Muharrem Bey'le görüşünüz. Size gerekli indirimi yapacaktır.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ