MA'RÄ°FET, KEŞİF, Ä°LHAM, LEDÃœN Ä°LMÄ°, BATIN Ä°LMÄ° GÄ°BÄ° KAVRAMLAR ARASINDAKÄ° FARK NEDÄ°R? PDF 
Pazartesi, 10 Kasım 2014 00:00

MA'RİFET, KEŞİF, İLHAM, LEDÜN İLMİ, BATIN İLMİ GİBİ KAVRAMLAR ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Hocam, bir konuyu öğrenmek istiyorum, lütfedip yanıtlarsanız çok mutlu olurum: Marifet, keşif, ilham, ledün ilmi, batın ilmi bu kavramların birbirinden farkı var mıdır, yoksa hepsi aynı anlamda mıdır? Farklı kavramlar iseler, birbirinden farkları nelerdir? Teşekkür ederim...

Cevap: Bu konular iki satırla cevaplanacak şeyler değildir. Bu konuyu güzelce öğrenmek istiyorsanız "İslâm Tasavvufu" adlı eserimden Ledün ilmi konusunu okuyabilirsiniz. Ama kısaca ma'rifet, manevi bilgi demektir ki buna İrfan da denilir. Keşif ise insanın iç gözü, gönül gözü denilen kalb gözüne açılan bilgilerdir. İnsan Allah aşkıyla öyle bir noktaya gelir ki görünmez âlemden ruhuna bilgiler akar. İşte peygamberlerin ve velilerin bilgileri gönül gözüne açılan bilgilerdir. Keşf kapalı olan bir şeyi açmak, görmek demektir. Ermiş kişiler gönül gözleriyle bazı gizleri keşfedebilirler. Fizik bilginlerinin de bilinmeyen bir şeyi bulmalarına keşif denilir.

Ledün ilmi ile bâtın ilmi aynı anlama gelirse de Ledün ilmi Allah katından verilen bilgidir. Hızır Aleyhisselâm'a verilmiş olan bilgi bu tür bilgidir. Kur'ân da bu tür bilginin sonucu olarak gelmiştir. Bâtın ilmi de gönül gözüyle elde edilmiş bulunan, içe doğan bilgidir. Yalnız her ledün ilmi batın ilmi ise de her batın ilmi ledün ilmi olmayabilir. Batın ilmi, kişinin iç gözüne açılan bilgilerdir ama ledün ilmi, doğrudan Allah tarafından verilen yepyeni bilgilerdir.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ