KUR'ÂN DIŞINDAKİ İLAHİ KİTAPLAR ALLAH TARAFINDAN YAZILMIŞ OLABİLİR Mİ? *** SUFİLERDE GÖRÜLEN "YAZDIRILMA" ANLAYIŞI PDF 
Salı, 04 Kasım 2014 00:00

KUR'ÂN DIŞINDAKİ İLAHİ KİTAPLAR ALLAH TARAFINDAN YAZILMIŞ OLABİLİR Mİ?

Hocam, ilahi kitaplar ve Kur'ân dışında "Allah Tarafından yazılmış" bir eser olabilir mi? Kimi veli kullar (Örneğin İ. Arabi ve günümüzdeki bazı kimseler) kendi eserlerini Allah tarafından yazdırıldığını, Hz. Peygamber tarafından haber verilip onaylandığını söylüyorlar, bu iddia ne derece İslam'a uygundur, teşekkür ederim...

Cevap: Allah emir, hüküm ve hikmetlerini vahiy yoluyla peygamberlerine bildirir. İlahî Kitaplar, Peygamberlere gelen vahiylerin yazıya geçirilmesidir. Allah bizzat Kitap yazmaz, O'nu bizim gibi yazı yazar düşünmek O’nu yaratıklara benzetmek olur. O yaratıkların aklına gelen bütün biçimlerden yücedir, münezzehtir. Allah’ın kendi eliyle yazdığı Kitap İşte bu uçsuz bucaksız, sonsuz biçimler, renkler ve çeşitler taşıyan Evren dediğimiz kâinattır. Evrenin her varlığı, Allah’ın “Ol” buyruğunun görüntüsüdür. Her varlık Allah’ın bir kelimesidir. Yüce Allah, kelimelerinin sonsuzluğunu şöyle anlatmıştır:

“Yeryüzünde bulunan ağaçlar kalem olsa, deniz(ler) de (mürekkep olsa), arkasından yedi deniz (daha gelip) ona yardım etse de (Allah'ın kelimeleri yazılsa), yine (bunlar tükenir), Allah'ın kelimeleri tükenmez. Allah öyle üstündür, öyle hikmet sâhibidir.” (Lokman: 27)

“Rabbimin sözleri(ni yazmak) için deniz mürekkep olsa, Rabbimin sözleri tükenmeden önce deniz tükenir. Yardım için bir o kadarını daha getirsek (yine yetmez).” (Kehf: 109)


 

SUFİLERDE GÖRÜLEN "YAZDIRILMA" ANLAYIŞI

Sufilerde görülen bu "yazdırılma" anlayışı bir şatahat mıdır hocam, yoksa meleğin onlara fısıldaması mıdır, lutfedip zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim...

Cevap: Bu tür iddialar, iddia sahiplerinin şahıslarından ve kimi iddiacıların hayallerinden, kendilerini nerdeyse peygamberliğe yaklaştırma heveslerinden kaynaklanır. Bu sözler kimseye ölçü değildir. Kur'ân ile din kitapları tamamlanmıştır. Din koyan vahiyler artık kesilmiştir. Bundan sonra ilhamlar, keşifler olabilir. Bu ilhamlar eğer Kur'ân'ın temel içeriğine uygunsa muteberdir, aykırı ise bir değeri yoktur. Ayrıca bu ilhamlar sadece sahibi için geçerlidir, kamu için bağlayıcı bir nitelik taşımaz. Özetle bize Kur'ân yeter. Başka vahiy veya ilham kitabına ihtiyacımız yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş