18.08.2011- Dua ve İbadet İnsanı İçkiden Soğutur *** Takdir maili
Çarşamba, 17 Ağustos 2011 17:47

Dua ve İbadet İnsanı İçkiden Soğutur

Müslüman olmayan bir ülkede yapılan 4 ayrı bilimsel çalışma ile insanların daha çok dua ve ibadet ettikçe daha az alkole ihtiyaç duydukları ve alkolle bağlantılı problemleri daha az yaşadıkları tespit edildi. Bir Müslüman ülke için malumun ilanı gibi gelebilir bu cümle. Ancak, bu bilimsel çalışmanın ulaştığı sonuç ve çalışmanın yapıldığı yer, yüzde 98’i Müslüman olmayan bir ülke.

Bağımlılık Davranışları Psikolojisi dergisinin 2010 Haziran sayısında sonuçları yayınlanan bilimsel araştırmaya göre, dua ve ibadet ile alkol ba­ğımlılığı arasında ters orantı var. Bilimsel sonuç: Dua ve ibadet eden, alkolden soğuyor. 1758 kişi üzerinde yapılan 4 ayrı bilimsel çalışmanın sonuçları, insanların daha çok dua ve ibadet ettikçe daha az alkol ihtiyacı duydukları ve alkolle bağlantılı problemleri daha az yaşadıkları tespit edildi. Tabii ki ibadet ve duası çok olanın daha az alkole meyilli olacağı bir gerçek. Ancak söz konusu araştırmada bilim adamları, rastgele seçilmiş alkol tüke­timi ortalamanın üstünde kişilerden, alkolle ilgili hiçbir talepte bulunulmadan belli bir süre istikrarlı olarak ibadet ve duaya zaman ayırmasını istedikleri grubun, 4 hafta içinde dua ve ibadet talebi bulunulmayan gruba göre çok belirgin şekilde alkol tüketimini azalttığını belirledi.

İslam’ın aksine Hıristiyanlık ve Yahudilikte kati bir alkol yasağı bulunmuyor. ABD’de birkaç küçük Protestan grubu ve Mormonlar dışında alkol, dini yasaklardan birinin konusu olarak görülmüyor. 824 kişi üzerinde yapılan ilk araştırma, dua ve ibadet sıklığı arttıkça alkol tüketiminin ve alkolle ilgili problemlerin azaldığını belirledi. 702 kişi üzerinde yapılan ikinci araştırmada ise ibadet ve alkol tüketimi arasındaki ilişkinin uzun süreli sonuçları tespit edildi.

117 kişi üzerinde yapılan 3’ncü araştırmada ise ibadet sıklığı ile alkol tüketimi arasındaki bağ araştırıldı. Her gün düzenli olarak belli saatlerde ibadet etmeleri istenen deneklerin alkol tüketiminin kendiliğinden 4 haftada yarı yarıya azaldığı belirlendi. 115 kişi üzerinde yapılan bir başka araştırmada da üçüncü araştırma ile nerdeyse aynı oranlara sahip bilimsel sonuçlar elde edildi. Çalışmanın alkolizm problemini derinden yaşayan toplumlar ve kişiler için umut ışığı olduğuna dikkat çekiliyor. Görkem Ateş

 

Takdir maili

Sayın hemşerim, kıymetli büyüğüm; bizler büyüklerin kulaktan dolma bilgileri ile dini öğrendik, ancak belli bir yaşa gelince "acaba yaptıklarımız doğru mu?" diye araştırınca ve sizleri takip edince yaptığımız ibadetin şekilden ibaret olduğunu ve ezber ile "İslamiyet" dinini yaşamaya çalıştığımızı anladım.

Küçüklüğümde elime geçen bir kitabınız hakkında, sizi yakın çevreme sorduğumda "onu okuma" dediklerini, "neden okumayayım" dediğimde ise, "onun söyledikleri doğru değil" dediklerini hatırlıyorum, şimdi anlıyorum ki sizlere yakıştırılmaya çalışılan "onun söyledikleri doğru değil" hükmü, bu yanlışı bize dayatmaya çalışanların kendilerine aitmiş.

Bize öğretilen ilk şey, "Kur’ân-ı" sarıp sarmalayın, yükseğe asın, Arapça olarak ilkönce ölülere okuyun, abdest almadan elinize Kur’ân’ı almayın, mübarek günler ve gecelerde mutlaka Kur’ân’ı Arapça okuyun, okuma bilmiyorsan mahallenin imamını bulup para karşılığı ona okutun, Ramazan da mutlaka mahalle imamına ölüleriniz için para ile hatim indirtin, mezarlıklara gidip oralarda okuyup, üfleyin vs. idi.

Fakat dinimizi araştırmaya, sizleri takip etmeye başladığımda "Kur’ân’ın" ölüye melhem olamayacağını; çarenin de, mehlemin de diri için olduğunu öğrendim.

Sizlerin sayesinde takke takıp, tespih sallamayla ibadet yapılamayacağını öğrendim, yine sizler sayesinde dinde böbürlenme olmayacağını, insanların Yüce Allah karşısında acizliklerini belirtmeleri gerektiğini öğrendim.

Sayın hocam; ibadetimi Türkçe yapmaya çalışıyorum, Kur’ân’ı Türkçe mealinden okuyorum, bunun yanında da Arapçamı geliştirmeye gayret ederek Yüce Allah'a sığınıp Kur’ân okurken yanlışlık yapmamaya gayret ederek Arapça Kur’ân okumaya gayret ediyorum.

Sayenizde yüce dinimiz hakkında halk arasında doğru olarak bilinen yanlışları terk etmeye gayret ediyorum. Rabbimiz sizlere dertsiz bir ömür nasip etsin, yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı Allah razı olsun.

Saygılarımı sunar, ellerinizden öperim. Allah'a emanet olunuz. Mehmet Altınterim

Cevap: Sağ olun Mehmet Bey, "Siz Allah'a yardım ederseniz Allah da size yardım eder." (Muhammed: 99/7) İnsanın Allah'a yardımı O'nun istediği düzenin ve dinin anlaşılıp uygulanmasına çalışmasıdır. Böylece Allah'ın iradesi uygulanır hale gelir. Allah gönlünüze göre versin. Teşekkür eder, gözlerinizden öperim.

 


 

 


 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ