NAMAZDA GAFLET HALİNDEN NASIL KURTULMALI? *** DİN HÜKMÜ KOYMAK SADECE ALLAH’A AİTTİR PDF 
Pazartesi, 20 Ekim 2014 00:00

NAMAZDA GAFLET HALİNDEN NASIL KURTULMALI?*

Sevgili hocam namaz esnasında sureleri veya duâları okurken sanki okuduklarımı okumamışım gibi his ve evhama kapılıyorum. Namaz esnasında başka şeyler düşünmek istemiyorum ama yine de oluyor. Bu yüzden unutuyorum sanki. Ne yapmalıyım? Bazen öyle oluyor ki abdestimi bile alırken oluyor. İçimi sıkıntı basıyor. Abdestimi yeniden alıyorum. Bu konularda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap: Evhama gerek yok. Unuttuğunuz zaman ağırlıklı kanaatinize göre hareket edersiniz. Bir sureyi okumadığınız ağır basarsa yeniden okursunuz, ama okuduğunuz düşüncesi ağırlıklı ise yeniden okumazsınız.

Namazda son rek’at’in ardından oturmak farzdır. Fakat Tahiyyatı okumak sünnet, salli barik okumak sadece güzeldir. Peygamberin kendi kendine salât okuması tutarlı bir şey değildir. Şimdi siz tahiyyatı veya salli barikleri veya oturduğunuz esnada herhangi bir duayı okuyup okumadığınız hususunda tereddüd etseniz okumanız gerekli değildir. Çünkü farz olan oturmayı yapmakla namazınız tamam olmuştur. Böyle ayrıntılara takılıp kalmanın bir yararı yoktur. Namazı huzur ile ve Allah’ı düşünerek kılmaya çalışınız. Asıl önemli olan budur. Çünkü namazın temeli Allah’ı anmadır.

 


 

DİN HÜKMÜ KOYMAK SADECE ALLAH’A AİTTİR*

Sn Süleyman bey, ben Kur’ân’ı düzenli okuyorum. Benim anladığım dinde kuralı sadece Allah koyar. Dindeki uydurmalar Kur’ân’ın tabiri ile Allah’a iftiradır. Bu uydurmalara uymak veya uydurmaları dinin gereği olarak takip etmek de Allah’a şirk koşmak olarak geçiyor. Yanılıyor muyum? Camide namaz öncesi yapılan vaazlarda veya okunan hutbelerde bazen hocalar bu tip uydurmaları dinin emri (Allah’ın emri) olarak okuyor, söylüyorlar. Bu durumda gerekli eğitimi almış olması gereken din görevlisinin durumu nedir?... Beni aydınlatabilir misiniz? Saygılarımla...

Cevap: Kur’ân’ın söylemediği, sağlam Peygamber sözünde yeri olmayan uygulamalar, uydurmadır, dini terimiyle bid'attir. Her bid'at sapıklıktır. Hattâ bu bid'atleri dinin hükmü gibi kabul ettirmek de şirktir. Şirk liderliğidir. Görüşünüzde haklısınız ama nasıl kabul ettireceksiniz? Din şirke bulanmış; bunu yapanların çoğu da maalesef din adamı kılığındaki insanlar. Bilmeyerek yapanlar mazur görülebilir ama bile bile yapanlar affedilmez.

 *yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş