EŞ İÇİN DUA, DİNİ NİKÂH VE MEHİR *** ALKOLE DOKUNMAK HARAM MIDIR?
Cumartesi, 11 Ekim 2014 00:00

EŞ İÇİN DUA, DİNİ NİKÂH VE MEHİR

Hocam ben 35 yaşında bir erkeğim. Geçen hafta eşimin zoru ile istemeyerek de olsa resmi olarak boşandım. (Anlaşma Protokolü yapıldı, imzalar atıldı )

Birincisi dini nikâh düşmüş müdür?

İkincisi protokolde hiçbir şey istemediğini belirtmiş ve buna göre boşanmış bulunuyoruz ( dini nikah kıyılırken her iki taraf da çalıştığı için mehirden bahsedilmedi ) mehir vermem gerekir mi?

Üçüncüsü de boşansam da kendisinin aile baskısı sebebi ile boşandığını düşünüyorum. Ailesinin evliliğimize çok karışmasından ötürü iki senelik evliliğimizde çok sıkıntılar çektik, kavgalar ettik. Eşimin geri gelmesi için edebileceğim dualar var mıdır? Dönse bile bu evlilik eskisine nazaran devamlılık durumu ne olur?  

Cevap: Noter huzurunda boşanmaya rıza gösterdiğinizi ve bu konuda karınızla anlaşma yaptığınızı yazıyorsunuz. Yani siz boşanmadan söz etmişsiniz. Mahkeme de karar vermiş, boşanmışsızın. Artık ne resmi nikâh kalmış, ne de dini nikâh. Siz boşamak istemiyor idiyseniz, buna rıza göstermezdiniz. Ama razı olmuşsunuz. Siz istemeseniz bile eşiniz bunu istemiş ve siz de razı olmuşsunuz. Mesele bitmiştir.

Eşiniz sizden mehir istemediğine göre artık mehir vermeniz gerekmez. Eşinizin size dönmesi için ben özel bir dua bilmiyorum. Dua mecmualarında öyle mahabbet duaları vardır. Ama eşiniz size dönse bile sizin anlattığınıza göre eşinizin o ailesi dururken yine anlaşmazlığınız devam eder. En iyisi işi oluruna bırakmaktır. Allah'tan hayırlısını isteyin.


 

ALKOLE DOKUNMAK HARAM MIDIR?

Hocam Selamünaleyküm

Ben bir havayolu şirketinde kabin memuru olarak işe başlamayı düşünüyorum. Ancak bir büyüğüm bunun doğru olmayacağını söyledi. Şu sebeple ki; çalışmak istediğim şirket yolculara alkol servisi de yaptırıyor. Yani kabin memurları alkol isteyen yolculara alkole içkiye dokunmak suretiyle ikram yapmak durumunda kalıyorlar. Benim sorum şudur. Alkole bu sebepten dolayı dokunmak haram mıdır? Bu arada Şafii mezhebine sahibim.

Teşekkür ederim...

Cevap: O büyüğünüz, Kur’ân’da olmayan şeyi din hükmü gibi algılamış. Belki çok ince dindarlık vasfını anlatmış. Ama Kur'ân'da haram olan alkollü maddeleri içmektir. Sebebi de bunların insanı sarhoş etmesidir. Siz uçakta kabin memuru olarak çalışırsınız, asla alkol içmezsiniz, göreviniz gereği yolcu alkol istiyorsa onu götürmekten ötürü sorumlu olacağınızı sanmıyorum. Siz çalışın, namazınızı kılın, haram işlemeyin. Görevinizin gereği ne ise onu yaparsınız. Öyle ince düşünmeğe gerek yok. Öyle düşünülürse hayat zorlaşır. Oysa İslâm zorluk dini değil, kolaylık dinidir.