SELÂM ÜZERİNE *** KÂFİR KİŞİLERLE EVLİLİK BAĞINI SÜRDÜRMEK... PDF 
Çarşamba, 01 Ekim 2014 00:00

SELÂM ÜZERİNE

Selamun aleykum hocam ..tv de ya da internette duymuştum hocam, selâm vermek ya da almak hatırlamıyorum ama mecburiyetinde değilmişiz. Doğru mu hocam? Bir de sevmediğin yani konuşmadığın bir kişinin selâmını almak ya da vermek zorunda mıyım? .. Allah sizden razı olsun hocam...

Cevap: Kur'ân'a göre selâm verenin selâmını daha güzel bir biçimde almak gerekir. Kur'ân şöyle buyurur: "Bir selâm ile selâmlandığınız zaman siz de ondan daha güzeliyle selâm verin; yahut verilen selâmı aynen iâde edin. Şüphesiz Allah, her şeyi hesaplayandır." (Nisa 86)

Âyet böyle söylüyor. Siz hoşlansanız da hoşlanmasanız da selâm verenin selâmını almamak kabalıktır, İslâm ahlakına uymaz. Kur’ân’ın buyruğuna aykırıdır. Peygamberimiz güzel konuşmayı, tanıdığına, tanımadığına selâm vermeyi tavsiye etmiştir. Siz o tv fetvacıların işkembeden savrulan fetvalarına bakmayın. Kur'âna bakın.


 

KÂFİR KİŞİLERLE EVLİLİK BAĞINI SÜRDÜRMEK KUR’ÂNA AYKIRIDIR

Hocam, bir de atladığımız bir nokta var, ben evlendiğimde Müslümancı, sonradan kâfir oldu, âyetlerde bu duruma yönelik açık bir hüküm var mıdır? İlginiz için şimdiden teşekkürler...

Cevap: Ben size açıklamıştım. Evlendikten sonra gerçekten kâfir olduysa yani Allah'ı Peygamberi inkâr ediyor ve yaptığına pişman olup imana dönmüyorsa İslâm’a göre o kadından veya erkekten ayrılmak gerekir. Daha önce böyle bir soruya verdiğim cevapta Bakara Suresinin 221, Mümtehine Suresinin 10. Âyetlerinin meallerini yazmıştım. Bakara 221. âyet müşrik kadın veya erkeklerle evlenmemeyi emretmekte; Mümtehine 10. Âyet de müşriklerle evli olan mü’min erkek veya kadınların, onlarla nikâh bağını kesmelerini buyurmaktadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş