NAMAZIN TEMEL RÜKNÜ OLAN KIRÂAT HAKKINDA (1)
Cuma, 26 Eylül 2014 00:00

NAMAZIN TEMEL RÜKNÜ OLAN KIRÂAT HAKKINDA (1)

İyi günler sayın hocam namazla ilgili aşağıda belirttiğim bir yazı okudum. Açıkçası bize bugüne kadar öğretilen namaz kılarken okuduğumuz sureler doğru sureler mi yoksa kendimizi şartlandırarak yanlış mı yapıyoruz, açıkçası aklım karıştı. Farz olan bir ibadeti ezbere yapıp yanlış bir şey yapmaktan korktuğum için size danışmak istedim. Yardımcı olursanız sevinirim. teşekkür ederim.

"Namaz kılmaya karar verdiyseniz ve abdestinizi alıp namaz kılmaya hazır hale geldiyseniz, illa ki şu sureyi bilmeniz gerekir gibi bir durum söz konusu değildir. Böyle bir şey söylenemez. Ancak biz Müslümanlar olarak, özellikle Türkiye’deki Müslümanlar olarak namaz kılarken Kur’an’ın son 10 suresini okumayı tercih ederiz.

Kur’an’ın son 10 suresiyle namaz kılma alışkanlığımız vardır. Ama bu on sure bilinmezse namaz kılınmaz diyemeyiz. Ayakta durduğunuz sürece, kıyam boyunca her ayeti okuyabilirsiniz. Yeterli uzunluğa sahip olması yeterlidir. Örneğin, Kevser suresi, yeterli uzunluğa sahip olan bir tam âyet olarak örnek gösterilebilir. Bir tam ayeti okursanız kıyamda farzı yerine getirmiş olursunuz. Sadece ezberlenmesi ve akılda tutulması kolay olduğu için Kur’an’ın son 10 suresini okuruz. Yeterli bir namaz kılmak için en az tam 2 âyet yani 2 adet sureye ihtiyacımız vardır. İsterseniz namaz boyunca Kur’an’ın tamamını da okuyabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir şeydir. Yeterli olan tam iki ayettir. Kıyamda okunacak olan orta uzunlukta bir tam âyet farzınızı yerine getirmeye yeterli olacaktır."

Cevap: Gönderdiğiniz yazının sahibi, âyet ile sureyi birbirinden ayırdedememiştir. Kevser Suresi üç âyetten oluşan bir tam suredir. Sureye âyet denemez. Sure, âyetler topluluğunu içerir. Ben size namazda okunacak Kur'ân hakkındaki kendi ilmihalimizden bir parça gönderiyorum. Okur, gereğini yaparsınız:

Kıraat: Okumak demektir. Farz namazların ilk iki rek’atında, nafile namazların bütün rek’atlarında bir âyet olsun, Kur'ân okumak farzdır. Summa nazarثم نظر gibi iki kelimeden oluşan kısa bir âyet dahi okusa yeter. Mudhâmmetân مدهامَّتان gibi tek kelimeden, Kaaf ق gibi tek harften ibaret bir âyet okumanın kâfi gelip gelmeyeceği hususunda ihtilâf vardır. Ebû'l-İhlâs'a göre doğrusu bunun caiz olmamasıdır. Kudûrî ise caiz olduğuna kanidir.

(devamı yarın..)

ق