ZEKÂT SORUSU HAKKINDA PDF 
Perşembe, 25 Eylül 2014 00:00

ZEKÂT SORUSU HAKKINDA

Hocam Selâmun Aleykum,

Evvelsi günkü emlak zekâtı sorusuna;

"Bu para, sizin tüm gelirlerinizle birleştirilir. 100.000 (yüz bin lira etsin meselâ). Sizin yıllık zorunlu ihtiyacınız ne kadar? Varsayalım ki 50.000 lira. Geriye artı 50.000 liranız kaldı. İşte ihtiyaç fazlası olan bu elli bin liranın üzerinden bir yıl geçince bunun % 2,5 oranında zekâtını vermeniz yani 1250 lira zekât vermeniz gerekir. Zekât böyle hesaplanır. Yani bütün gelirler toplanıp bir yıllık ihtiyaç fazlasının % 2,5 oranında zekâtı verilir". Diye cevap vermiştiniz. Benim sorum ise şöyle;

Farz edelim bu elli bin liranın üzerinden bir yıl geçince bunun % 2,5 oranında zekâtını verdik. Yani 1250 lira zekât vermiş olduk. Bundan sonra da evi sattık. Dolayısıyla kira geliri olmayacağı için geçen seneden kalan 48.750 TL üzerine gelir olmayacak. Böyle bir durumda kalan 48.750 TL için bir kez daha zekât düşer mi? Selâm ve Dua ile...

Cevap: Zekâtın farz olması için malın nisâb miktarına varması lâzımdır. Nisâb, zekâtın farz olması için şerîatın tanıdığı mal miktarıdır. Bu miktar, maldan mala değişir.

Havelân-ı havl ise, eldeki bu malın üzerinden bir Kamerî yılın geçmesi demektir. Bu malın, bir yıl sahibinin elinde bulunmuş olması lâzımdır. Şu var ki, burada yılın başıyla sonuna itibâr edilir. Yılın başında ve sonunda nisâb miktarı mal var iken ortasında bu mal, nisâbdan aşağı düşse de yine zekât lâzım gelir. Fakat yılın başında nisâb var iken, sonunda aşağı düşerse zekât farz olmaz.

Yılın başında nisaba mâlik iken sonradan malı artarsa; artan miktar, malın aslına ilâve edilerek zekâtı verilir.

Bu kurala göre sizin sattığınız evden elde ettiğiniz gelir, malınızın aslına ilâve edilerek zekâtın verilmesi gerekir. Eski paranızın zekâtını verdiğinize göre ev satımından elde ettiğiniz paranın da %2,5 unu zekât olarak vermeniz gerekir. Ama benim kanaatime göre emlâkin zekâtı, devlete ödenen vergidir. Evin satımından devlete bir satış vergisi ödediyseniz artık o yıl için satıştan elde ettiğiniz paraya zekât gerekmez. Ama ertesi yıl bütün mevcut paranızın %2,5 unu zekât olarak verirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş