15.08.2011- Dövme hakkında *** Kendisinden 19 yaş büyük bir gayrimüslimle evlenme sorunu
Pazar, 14 Ağustos 2011 15:54

Dövme hakkında

Selamlar hocam; bir konu hakkında bilginize ihtiyacım var ben dövme yaptırmayı düşünüyorum ama bu konuda çeşitli söylemler var bu konuda sizinde fikrinizi almak isterim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Saygı ve sevgilerimle. Murat İ.

Dövme hakkında sorulan çeşitli sorulara verdiğim cevaplardan birkaçı aşağıdadır:

Dövme İslâm geleneğinde hoş karşılanmaz. Ama bunun günahla ilgisi yoktur. Abdestini al, namazını kıl. Dövmeli de olsan dini görevlerini yaparsan vücudundaki o çirkin şekillerin bir zararı olmaz. Ne diyeyim başka? Ben dövmeden nefret ederim, midem bulanır. Sen içini güzelleştir, içini. Kalbini Allah aşkıyla doldur; işte o zaman adam olursun, yoksa vücuduna acayip şekiller kazıtmakla hiçbir şey elde edemezsin.

Cevap 1): Dövme yaptırmak mekruhtur yani hoş değildir ama dövme gusle, namaza, abdeste engel değildir. Peygamberimizin dövme yaptırana, kaşaldırana lanet ettiğine dair rivayetler vardır. Bunların hepsi Peygamber’e iftiradır. Allah’ın, âlemlere rahmet olarak gönderdiği büyük Peygamber kimseye lanet okumaz. Zaten kendisi, “Ben lanetçi olarak değil, Hakk’a çağrıcı ve âlemlere rahmet olarak gönderildim” buyurmuştur.

Cevap 2): Dövme Kur'ân'da geçmez. Kur'ân'da Allah'ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi olduğu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirme konusunda Kur'ân tefsircilerinin çeşitli yorumları vardır. Tefsirciler Nisa Suresindeki bu âyeti açıklarken bazı hadisler (Peygamber'e nispet edilen sözler) aktarırlar. Bu rivayetlerden birinde Hz. Peygamber'in, kaşlarını inceltene, yüzünün kıllarını çekene, dövme yapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişinin rivayetidir. Gerçekten Peygamber'in böyle söylediğine ben şahsen ihtimal vermiyorum. Çünkü bu rivayet Kur'ân'a aykırıdır. Kur'ân da Peygamber de insanları süslenmeğe, güzel görünmeğe teşvik etmektedir. Yüzünün kıllarını çekmek, kaşları inceltmek kadınların vazgeçmeyeceği bir makyaj, süslenme türüdür. Bilindiği gibi süslenme de zamana ve bölgelere göre değişir.

Sözün özü: Dövme İslâm'da mekruh (hoş olmayan bir şey) kabul edilir ama Kur'ân'ın haram saydığı, yapanların günahkâr olacağı eylemlerden değildir. Hiçbir şey ibadete engel olamaz.İbadette önemli olan gönülden Allah'a yönelmektir. Abdestinizi alınız, namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızı sakın kesmeyiniz. Bu konuyu da başka kimseye sormanıza gerek yoktur. İşte gerçeği öğrendiniz. Siz gönlünüze bakınız, Allah ile kulu arasında aracı yoktur. Peygamberimiz, "Önce kendi vicdanınıza danışınız" buyurmuştur.

Cevap 3): Böyle anlamsız eğilimlerden vazgeç. İslâm geleneğinde dövme makbul bir şey değildir, kötüdür. Hatta dövme yaptıranlara Hz. Peygamber'in lanet ettiği yolunda rivayetler vardır. Bunlar dövmenin en azından mekruh olduğunu gösterir. Ne gerek var öyle fantezilere? Sonra melek kanadı yaptırmak da ne? Meleklerin mutlaka kanatlı olduğunu nereden biliyorsun? Kanatlı olanı var, kanatsız olanı var. Biz onların mahiyetini, gerçek yapısını bilemeyiz. Meleği görmek mümkün mü? Ben size Kur'ân'a ve Peygamber'in hayat tarzına göre yaşamayı öğütlerim.

 

Kendisinden 19 yaş büyük bir gayrimüslimle evlenme sorunu

Selamünaleyküm. Bir Sorum Var. Yanıtlarsanız sevinirim.

Allah'ın selamı ve bereketi üzerinize olsun. Hocam bir sorum olacak beni dini yönden aydınlatırsanız sevinirim. Sorum Şu:

3 sene önce bir gayrimüslim ile tatilde tanıştım ve 3 senelik görüşüyoruz. Ben 32 yaşındayım ve bekârım, kendisi 51 yaşında Dul ve 3 çocuğu var. Evlendikten sonra Müslüman olmayı istiyor ve İslam hakkında her şeyi öğrenmeyi çok istiyor. Babam vefat ettikten sonra ailenin tek erkek evladıyım. Annem her söylediğimde, yaşından ve boşanmış olmasından dolayı kesinlikle karşı çıkıyor ve vazgeç diyor. Hakkını helal etmeyeceğini söylüyor. Benim kararım ise bir gayrimüslimi hak yoluna almak ve belki bu sayede ona İslam aşk ve sevgisini aşılamak. Bir hata ve günah işlememek için soruyorum. Kendi kararımı mı uygulamalıyım yoksa annemin istediği gibi ondan vazgeçmeli miyim? Cevabınızı bekliyorum. S. E. K. O.

Cevap: Kardeşim, erkeğin yaşı kadından büyük olabilir ama kadının yaşı erkekten hayli büyük ise ileride büyük sorun olabilir. Ayrıca annenin kesinlikle razı olmadığı bir şeyi yapman benim kanaatime göre doğru değildir. Çünkü annelerin duygusu, sezgisi önemlidir. Kadının Müslüman olma isteğindeki samimiyeti de Allah bilir. Maamafih sen kendi vicdanına danış. Belki de kadın samimidir. Anneni razı edersen evlenmede dinen bir sakınca yok ama annenin rızası çok çok önemlidir. Seçim sana aittir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş