ZEKÂT HAKKINDAKİ ANKET *** NAMAZIN KAZASI VAR MI?
Pazartesi, 22 Eylül 2014 00:00

ZEKÂT HAKKINDAKİ ANKET

Merhabalar hocam; Ben Kırşehir’de sağlık memuru olarak görev yapmaktayım.

Sayın hocam, malumunuz 28-29 Kasım 2013 tarihinde Orta öğretim’e giriş sınavı yapıldı. Benim kızım da bu sınava giren çocuklar arasında ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinden bir soru hakkında görüşünüzü almak istiyorum.

Soru şöyle sayın hocam

Zekâtın nasıl verilmesi gerektiği ile ilgili bir afiş hazırlayan Ömer’in afişini desteklemek için aşağıdaki âyet veya hadislerden hangisini kullanması beklenir?

  1. “Öyleyse yetimi sakın üzme! İsteyeni sakın Azarlama!” (Duha suresi 9.10. ayetler)
  2. “Kardeşini güleryüzle karşılaman da bir iyiliktir.” (Hadis-i Şerif)
  3. Gözleri görmeyene yardım etmen de bir sadakadır. (Hadis-i Şerif)
  4. Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça iyiye erişemezsiniz. (Al-i İmran suresi, 92. Âyet)

Bu soruda A ve D şıkları arasında bir çelişki olduğunu düşündüğümüzden sizden görüş almak istiyorum. Sizin gibi birkaç değerli hocamızın da görüşünü alıp, sizlerden gelecek değerli görüşler doğrultusunda, gerekirse soruya itiraz etmeyi düşünüyorum.

Şimdiden teşekkür diyorum sayın hocam.

Cevap: Aralarında çelişki olduğunu düşündüğünüz A ve D şıklarındaki sözlerin ikisi de âyettir. Bu iki âyet arasında bir çelişki görmüyorum. Biri yetîmi ezmemeyi. (üzmemeyi değil, ezmemeyi) ikincisi ise insanın, atacağı bir şeyi değil, gözünde değerli, sevdiği bir şeyden hayır yapmayı emretmektedir. Birisi zayıfları ezmemeyi, sömürmemeyi, dilencileri kovmamayı, azarlamamayı emrediyor. Diğeri de yapılacak hayrın, değerli mallardan yapılmasını vurguluyor. Bu husus İnsan ve Bakara Surelerinde de vurgulanmıştır: "Yoksula, yetîme ve esîre sevdikleri yemeği yedirirler: 'Biz size sırf Allah rızâsı için yediriyoruz, sizden bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz'." (İnsan: 8-9), "Ey inananlar, kazandıklarınızın ve yerden sizin için çıkardığımız ni‘metlerin iyilerinden (Allah için) verin, kendiniz (utandığınızdan ve iğrendiğinizden dolayı) göz yummadan alamayacağınız kötü şeyleri sadaka vermeye kalkmayın. Bilin ki Allah zengindir, övülmüştür." (Bakara: 267)

Bu âyetler arasında çelişki nerede? Anlayamadım. Ama sorudaki tercih şıkkına gelince bana göre D şıkkı cevap için daha uygun düşer.

 


 

NAMAZIN KAZASI VAR MI?

Sayın Süleyman Ateş, Namazın kazası var mıdır? Saygılarımla,...

Cevap: Bile bile kılınmayan namazın kazası yoktur. Ancak bir mazeret dolayısıyla kılınmayan namazlar sıra ile birleştirilerek kılınır. Bile bile namaz kılmayan insan sadece nüfus kâğıdı Müslümanıdır, eylemli Müslüman değildir. O kişi namaza başlayınca yeniden eylemli İslâm'a giren gibi olur. Artık ondan, eskiden yapmadığı ibadetleri yapması istenmez. Müslüman demek, dinin buyruklarını yerine getiren, Hakk'ın buyruğunca hareket eden demektir.