KUR’ÂN’DA AÇIKLANAN HARAM ETLER HK. (2) PDF 
Perşembe, 18 Eylül 2014 00:00

KUR’ÂN’DA AÇIKLANAN HARAM ETLER HK. (2)

(...dünden devam)

Yani ancak bu sayılanlar haramdır, başka haram yoktur, demektir. Medine döneminin sonlarında inen:

"1: - Ey inananlar akitleri yerine getirin. Size (haram oldukları) okunacak olanların dışında kalan hayvanlar sizin için helâl kılınmıştır. Yalnız ihramda iken avı helâl saymamanız şartıyla. Allah, istediği hükmü verir....3- Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlananlar ve boğulmuş, (tahta veya taşla) vurul(arak öldürül)müş, yukarıdan düşmüş, boynuzlanmış ve canavar parçalayarak ölmüş olan havyanlar –henüz canları çıkmadan kestikleriniz hariç– dikili taşlar (putlar) üzerinde boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı. Bunlar fısktır (insanı yoldan çıkaran kötü şeylerdir). Bugün artık inkâr edenler, sizin dininiz(i yok etmek)den umudu kesmişlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun! Bugün sizin için dininizi olgunlaştırdım, size nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'a razı oldum. Kim açlıktan daralır, günaha istekle yönelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa ona günah yoktur. Çünkü Allah bağışlayan, esirgeyendir. 4- Sana, kendilerine neyin helâl kılındığını soruyorlar. De ki: 'Size iyi ve temiz şeyler helâl kılındı. Allah'ın size öğrettiğinden öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların, sizin için yakaladıklarını yiyin ve üzerine Allah'ın adını anın, Allah'tan korkun. Çünkü Allah, hesabı çabuk görendir.' 5- Bugün size iyi ve temiz şeyler helâl kılındı. Kendilerine Kitab verilenlerin yemeği size helâl, sizin yemeğiniz de onlara helâldir. İnanan, namuslu, hür kadınlar ve sizden önce kendilerine Kitab verilenlerden namuslu hür kadınlar –zina etmeksizin, gizli dost tutmaksızın, namuslu biçimde mehirlerini verdiğiniz takdirde– size helâldir. Kim inanmayı kabul etmezse, onun ameli boşa çıkmıştır ve o, âhirette kaybedenlerdendir." (Mâide: 110/1, 3-5) âyetlerinde de önce, haram olduğu okunacak olanların dışındaki bütün güzel ve temiz şeylerin helâl olduğu belirtilmekte, 3’ncü âyette de daha önce de haram olduğu belirtilen dört et çeşidi ve bazı şirk eylemleri açıklanmakta, 4-5’nci âyetlerde de bunların dışındaki bütün güzel ve temiz şeylerin helâl kılındığı vurgulanmaktadır. 3’ncü âyette haram kılınan etler, daha önce haram kılınmış olanların açıklanmasından ibarettir: Çünkü boğulan, düşerek, sopa gibi bir şeyle vurularak, toslanarak veya canavar tarafından parçalanarak ölen hayvanlar hep meyte (leş) çeşitleridir. Dikili taşlar üzerine boğazlananlar da Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen murdar hayvanlardır.

Eğer bunların dışında haram olan bir şey olsaydı, mutlaka daha sonra inmiş olan âyetlerde buna işâret edilirdi. Demek ki şerî‘at, başında da, sonunda da yalnız bu dört tür etin haram olduğunda ısrar etmiş, bunun dışında bir şeyi haram kılmamış; ayrıca:

يَآ اَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لاَ تُحَرَّمُوا طَيِّبَاتِ مَآ اَحَلَّ اللَّهُ لَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُوا اِنَّ اللَّهَ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ (٨٧)

وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلاَلاً طَيِّبًا وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي اَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ (٨٨): Ey inananlar, Allah'ın size helâl kıldığı güzel ve temiz şeyleri haram etmeyin, sınırı aşmayın. Çünkü Allah, sınırı aşanları sevmez. (Mâide: 110/87-88) âyetleriyle de inananlara, güzel şeyleri kendilerine haram ederek haddi aşmamalarını, Allah'ın, haddi aşanları sevmediğini; Allah'ın verdiği güzel ve temiz rızkları yemelerini ve inandıkları Allah'tan sakınmalarını buyurmuştur.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş