NİKÂHIN DÜŞÜP DÜŞMEDİĞİ SORUNU
Cumartesi, 13 Eylül 2014 00:00

NİKÂHIN DÜŞÜP DÜŞMEDİĞİ SORUNU

Hocam selâmünaleyküm. Nisan ayında resmi nikâhla evleneceğim nişanlımla, ailelerimizin rızası dâhilinde dini nikâhımızı kıydırdık. Bazen ufak tefek tartışmalar yaşıyoruz ama birbirimizi gerçekten çok seviyoruz.

Bir gün nişanlımla bir yerdeyken eskiden görüştüğüm bir oğlan bana birkaç defa bakınca nişanlım sinirlendi. Oğlanın bana baktığını söyledi. Ben de bakmaz dedim. Bunun üzerine sen onu mu savunuyorsun beni mi dedi. Ben de onu tanıdığım kadarıyla bakmaz diyorum, dedim. Sonra o mekândan çıktık. Ben önden hızla giderken, ben senin kocanım, beni bekleyeceksin diye bağırdı. Yolda tartışmaya devam ettik. Nişanlım bana "benimle evli olmaktan razı mısın?" dedi. "Razıyım" dedim. Sonra biraz daha tartıştık. "Gidin dövüşün!" o zaman dedim. "Zaten hepiniz aynısınız" dedim. Ben böyle deyince nişanlım "sen benimle onu aynı kefeye mi koyuyorsun?" dedi.

Şimdi affınıza sığınarak sorum şu: Biz nişanlımla nikâhtan sonra yakınlaştık ama aramızda birleşme olmadı. Düğüne kadar da bunu yapmak istemiyoruz. Fakat aklımızı kurcalayan bir şeyler var. Nişanlımın benden şüphelenmesi, bana yukarıdaki sözleri söylemesi talak sayılır mı? Bu sözleri söylerken talak niyeti taşımadığını düşünüyoruz ama emin olamıyoruz. Bir de bu sözler sinirli bir anda söylendi. Nikâhımıza bir şey olmuş mudur? Eğer olmuşsa nikâhtan sonra birleşme yaşamadığımız için nasıl geri dönmemiz gerekir? Biz o tartışma gününün akşamı zaten barıştık ve yine birleşme olmadan yakınlaştık. Eğer (Allah korusun) bu boşanma sayılırsa ve yeniden nikâh kıymak gerekirse anneme babama bunu nasıl izah ederiz? İnşallah gönlümüzü ferahlatacak hem de Allah'ımızın râzı olduğu bir cevaba kavuşuruz hocam.

Cenab-ı Hak sizden râzı olsun. Mevlâm hepimize merhamet etsin. Allah'a emanet olun.

Cevap: Kızım aranızda o tür konuşmalar ve kavgalarla nikâh bozulmaz, düşmez. Nikâhın bozulması için siz âdetten temizlendikten hemen sonra eşiniz, size "Boşsun" diyecek, Bir ay geçecek, bir temizlik daha geçireceksin, ikinci temizlik içinde eşin yine sana "boşsun" diyecek, sana hiç yaklaşmayacak ve seni öpmeyecek. Bir ay daha geçecek. Üçüncü temizlik süresi içinde yine hiç yaklaşmadan sana "Boşsun" diyecek. Ve bu ayın sonunda yani üçüncü ayın sonunda eşiniz size dönmemişse aranızdaki bütün bağlar kopacak. Ama bu üç ay tamamlanmadan eşiniz sözünden dönerse, "vazgeçtim" der veya sizi öperse nikâhınız devam eder. Bu meseleyi belki 200 defa izah ettim. Pekala siteme girip boşama, yahut talak maddesini arar ve bu konudaki hükmü öğrenirdiniz. Siz yine nişanlın mı, nikâhlın mı ne ise onunla münasebetinizi sürdürün. İnşaallah yakında evlenirsiniz. Ama aslında anlattığınız konuda eşiniz haklı. Eskiden konuştuğun genç sana niçin baksın ve sen niçin onu savunur bir tarza giriyorsun, bunu karısını seven ve sevdiğini kıskanan bir erkek kabul edemez. Bir daha böyle bir şey yapma.