VAKTİYLE MERHUM ŞEVKET ZENGİNDEN GELEN SORU VE CEVABIMIZ (1) PDF 
Çarşamba, 10 Eylül 2014 00:00

VAKTİYLE MERHUM ŞEVKET ZENGİNDEN GELEN SORU VE CEVABIMIZ (1)

Miras Taksimi hükmü nasıl yorumlanmalı?

Muhterem hocam, aşağıda, “İslam’da miras taksimi” konusunda paragrafı, Dilipak beyin bir yazısından alıntılayarak, kendisine aşağıdaki yazıyı yazdım ve öğrenmek istediklerimi sordum.

Aynı soruyu sizlere de sormak istiyorum. Doğrusu bu konunun sizin uzmanlık alanınıza girdiğine inanıyorum, dolayısıyla en doyurucu bilgiyi sizlerden alacağıma inandığım için, size de yazıyı gönderiyorum. Muhterem hocam, yaptığım çalışmalarda, tartışma ve konferanslarımda bu konu (bilhassa yabancılara yaptığım konuşmalarda ) devamlı önüme çıkıyor. Bana konu hakkındaki görüş ve bilgilerinizi aktarırsanız sizlere müteşekkir kalacağımı beyan eder selâm ve saygılarımı arz ederim efendim.

Muhterem Abdurrahman Bey kardeşim,

"Aslında İslâm mirası hukukundaki bu 2/1 hesabı, tek başına bütün gerçeği ifade etmiyor. Bu hesabın karşı denge unsurları hep göz ardı ediliyor ve bu hesapta sanki kadınlara haksızlık yapılıyormuş gibi bir anlam da çıkıyor... " diyorsunuz.

Bu konuda, aslında ben de sizin gibi düşünüyorum. Bu ikili birli ser`i taksim bana da gerçeği ifade etmiyor gibi görünüyor.Bu konuda çok araştırma yaptım, doğrusu mutmain olacak bir bilgiye ulaşamadım. Haşa, itirazım Kur'ân-i Kerime değil tevbe... İtirazım yoruma, anlayış tarzına veya anlayamama tarzına, yazılanlara, diyeyim. Veya ayetler "mukayyed" olabilir, "hass" bir ifade veya "aam" bir ifade tarzı olabilir, ne bileyim , bir türlü kafam , aklım ve beynim mutmain olmadı. Yazınızda, biraz bendeki bu tereddüdü görüyorum ama olaya ışık da tutmuyorsunuz. Veya ayetlerin yorumu ve tefsiri noksan, bu izah (tefsir) tarzlarının tamamı yanlış anlama riski taşıdığı ortada... İşte sizde de bu serzeniş veya değişik bir itiraz tarzı gördüm. Baksanıza "bu tek başına bütün gerçeği ifade etmiyor" diyorsunuz, eyvallah, tamam da, gerçeği de ifade etmiyorsunuz, benim düşündüklerimi yazmışsınız. Sizi , bu ifade tarzıyla yakalamışken tam da işin burasında, size soruyorum;

Bu taksim işinin doğrusu nedir? En azından bu konudaki düşüncelerinizi bana yazınız, cevabınızı bekleyeceğim.

Tenbih:

Bakınız üstadım, sakın, şu malum, alışageldiğimiz beylik laflarla, mebzul izah tarzları ifadelerle bana yazmayın onları biliyorum, meselâ:

"Kız geldiği yerden bir getirir, kocasının da iki almasıyla üç olur veya aksi o zaman bu dolaylamaya ne gerek var ki direk hepsi eşit olsaydı, hepsi Evlât değil mi?

Efendim, ana babaya oğlan çocuk bakar, dolayısıyla onun payı fazla olmalıymış, bu da saçma ve doğru da değil, pratik onu göstermiyor.

Hatta bazen tam aksi doğru. Çünkü, bugünün şartlarında, kız çocukları ana babalarına daha iyi bakıyorlar, bu bir gerçek...

Efendim, bu konu tek başına ele alınmamalıymış da , bazı yerlerde kadın daha fazla alırmış gibi, zorlama izahlar.

İşte, kız kocasından ayrılınca kardeşlerinin yanına gelirmiş... gibi erkek ağırlıklı izahlar falan filan.

Siz kadını parya yapın, cahil bırakın, kendi başına kendi ayağı üstünde duramasın, hacda evin yolunu bulamayacak, kocasının ihramına yapışarak ancak eve gelecek cehalete sürükleyin, sonra da, onu muhtaç, per perişan, ortalıklarda mali destekten mahrum bırakın. Sonra da deyin ki, kadın muhtaçtır, dışarı atılınca, kocası onu kovunca, kardeşine gelecek, bu durumda da kardeşine el açacak... Neticede ona biçilen rol "el açmak ya" hiç olmasa kardeşine el açsın, fark etmez el açacak ya...!" Yahu Allah aşkına hangi kardeş bugün kardeşine bakmaktadır, siz böyle bir şey duydunuz mu? İlk fitne kardeşler arasında değil mi? İlk kardeş katli, kardeşler arasında değil midir? Bugünün kardeşleri Hz.Yakub’un (a.s) çocuklarından daha mı dürüst ve muttakiler, işte onlar da kardeştiler...

Bana bunları yazacaksanız yorulmayın , bana göre yukarıda kaydettiğim gerekçeler tatmin edici değil. Hatta mantıken düşünüldüğünde ve de pratikleri gözlemleyerek (eski veya yeni) bir kanıya varılırsa bu izahlar saçma, zorlama ve demagoji olduğu vazıhtır..

Bildiğiniz sadra şifa, ciddi şeyler varsa bana lütfen yazınız. Buna gerçekten ihtiyacım var. Cevabınızı bekliyorum. Sevgi ve saygılarla seni selâmlıyorum.

Selâm ve Dua ile... Ş. Zengin

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş