ALTIN HESABI AÇTIRMAK CAİZ MİDİR? *** YAZILARINIZ DİNİ BİLGİMİ ZENGİNLEŞTİRDİ
Cumartesi, 06 Eylül 2014 00:00

ALTIN HESABI AÇTIRMAK CAİZ MİDİR?

Hocam ben yazılarınızı çok yakından takip ediyorum, hocam a) altın hesabı ile ilgili görüşünüzü tam olarak anlamadım internet yoluyla ya da bankaya giderek bankalarda altın hesabı açtırmak caiz midir? b) bir de aşağıda yazılı enstrümanlara yatırım yapan bir bireysel emeklilik fonu helal midir yoksa haram mıdır sayın hocam??

Fon portföyüne riskten korunma amacıyla döviz, kıymetli madenler, faiz, finansal göstergeler ve sermaye piyasası araçları üzerinden düzenlenmiş opsiyon sözleşmeleri, forward, varant, finansal vadeli işlemler ve vadeli işlemlere dayalı opsiyon işlemleri dâhil edilebilir. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile varantlar nedeniyle maruz kalınan açık pozisyon tutarı fon toplam değerini aşamaz...

Cevap: Altın hesabı açtırmanın neresi haram? Para hesabı açtırmak helâl de altın hesabı açtırmak mı haram oluyor? Doğrusu ben de bu sorunun mantığını anlayamadım. Kimsenin hakkına tecavüz olmayan, yasaların meşru gördüğü ticaret ve kazanç helâldir. Ancak Kur'ân'ın yasakladığı riba yani tefe haramdır. İşte yöntem bu, kural bu. Siz adımlarınızı bu kurala göre atarsınız. Vicdanınıza, mantığınıza danışırsınız. "Bu yaptığım işlemden zarar gören var mı, kârlı çıkan kimdir?" diye düşünürsünüz. Eğer işlemde bir taraf zarar görmüyor, haksızlığa uğramıyorsa ve taraflar karşılıklı olarak kârlı çıkıyorsa ve karşılıklı rıza da varsa o işlem helaldir. Benim Kur'ân'ın ruhundan anladığım budur sevgili kardeşim.

 


 

YAZILARINIZ DİNİ BİLGİMİ ZENGİNLEŞTİRDİ

Saygıdeğer Hocam,
Öncelikle Allah sizden razı olsun. Sorulara verdiğiniz cevaplar dini bilgimi zenginleştirdi. Allah sizden razı olsun. Hocam, yuce Allah bazı ayetlerde kendisinden söz ederken "Biz" tabirini kullanıyor, örneğin sizin yazdığınız mealde geçen bir âyet: “Andolsun insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne fısıldadığını biliriz, çünkü biz ona şah damarından daha yakınız.” Hocam neden "biz" sıfatı kullanılmış? Elbette Yaradan birdir, ancak söylenmek istenen nedir "biz" ile? Bu oldukça aklıma takılıyor. Zamanınız olur da bir yanıt verirseniz beni aydınlatmış olursunuz. Allah yar ve yardımcınız olsun, selâmetle, sağlıcakla kalın kıymetli hocam...


Cevap: Bunun cevabı birçok kez verilmiştir. Eski yazılarımdan, ya da Soru ve Cevaplarla İslâm adlı eserimden alabilirsiniz.