CA’FERİ KIZLA EVLENEBİLİR MİYİM? PDF 
Salı, 02 Eylül 2014 00:00

CA’FERİ KIZLA EVLENEBİLİR MİYİM?

Selâmın aleyküm hocam. Ben Hanefi mezhebindenim 2 yıl önce birisiyle tanıştım; yaşayış tarzı, İslami inanışı, düşünceleri ve mantığı bana çok anlamlı gelen birisiyle evlilik münasebeti kurmaya başladım. Bu kişi en başından beri bana inançlarını (Caferi mezhebinden) ve sağlık durumunu dürüstçe belirtti. Önceden pek bir bilgiye sahip olmadığım için inanç konusunun benim için bir sıkıntı oluşturmayacağını söyledim. Ona karşı iyi niyetimden başka hiçbir niyetle yaklaşmadım, aileme durumu anlattım ama bunu kabul etmediler. Annem onların tam anlamıyla Müslümanlığı benimsemediklerini, bizden farklı olduklarını, ileride çocuklar için sıkıntı oluşturacağını söyledi. Annem çok anlayışlı birisi olmasına rağmen bu konuda çok katı davrandı ve böyle bir şey yaparsam hakkını helal etmeyeceğini söyledi. Ayrıca daha fazla uzatmayıp bu işi bitirmemi istedi. Ona olan bağlılığım yüzünden bitirdim. Zamanla bu durumu atlatabileceğimizi düşündüm. Ama bir söz vermiştim ve bana inanıp, güvenmişti. Bunun vebalini verememek düşüncesi vicdanımı kemirip durdu. Yine karşılaştığımızda halini görünce dayanamadım ve tekrar görüşmeye başladım. Onların mezhebini araştırıp anneme anlatıp sevmesini sağlamayı düşünüyordum. Fakat araştırırken beni de rahatsız eden konular oldu. Ne öyle oluyor ne böyle hocam Allah aşkına dinen yapmam gereken nedir?

Cevap: Ca'ferî mezhebi, Peygamberimizin dördüncü göbekten torunu olan İmam Ca'fer-i Sadık Hazretlerinin dini yorumlarından ibarettir. Onun mezhebi de doğrudur. Ama zamanla onun açıklamalarına ve yorumlarına dinin ruhuna aykırı düşünceler ve inançlar katılmıştır. Bunların ayrıntısına giremem.

Ne olursa olsun, Ca'ferîler de Kur'ân'ın emirlerini tutar, yasaklarından kaçarlar. Hatta onların bir kısmı bu konuda Sünnîlerden bile muhafazakârdırlar. 1973'te Irak'ta öteki kızların genellikle başları açık iken Ca'feri kızların başları örtülü idi.

Şimdi inançta bazı farklar olsa bile sizin Ca'ferî kızla evlenmenizde hiçbir sakınca yoktur. Kur'ân, Kitap ehli olan Yahudi ve Hıristiyanlarla dahi evlenmeyi helal kılarken, dinimizin bazı noktalarda farklı yorumundan ibaret olan Ca'feri mezhebi ile evlenmeyi mi yasaklar? Hayır, rahatlıkla o kızla evlenebilirsiniz. Anneniz yanlış düşünüyor ama onu da incitmemeğe çalışın. Yalnız kızla anlaşın. Doğacak çocukların Hanefî mezhebi yorumuna uygun olarak yetişmesini şart koşun. Bunu kabul etmediği takdirde evlenmeniz uygun olmaz. Allah hakkınızda hayırlısını versin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş