ZANİ (ZİNA EDEN), NAMUSLU İLE EVLENEBİLİR Mİ?
Cumartesi, 30 Ağustos 2014 00:00

ZANİ (ZİNA EDEN), NAMUSLU İLE EVLENEBİLİR Mİ?

Selâmlar hocam iki sorum olacak:

1) Bir internet sitesinde Hz. Aişe annemizden rivayetle "zina eden bir kişinin zina ettiği kişiyi nikâhlayamayacağı" böyle bir nikâhın hükmünün olmadığını, evliliklerinin zina sayılacağını okudum? Oysa bu konuda Efendimiz (s.a.v) evveli akılsızlık, ahiri nikâhtır buyurmuşlar. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

2) Nişanlıların düğüne bir kaç ay kala daha rahat hareket etmeleri gayesiyle yaptırdıkları nikâh sahih midir?

Cevap: O internet sitesinde verilen bilgi yanlıştır. Tam tersine, Hz. Eubekir döneminde zina ettiği kız veya kadınla evlendirilen erkeklerden söz edilmektedir. Bunu Hz. Ebubekir dönemini anlatan tarih kitaplarından öğrenebilirsiniz. Ayrıca bir şeyin helal veya haram oluşu, Kur’ân ile belirlenir. Kur’ân’da zina eden kişinin, zina ettiği kadınla evlenemeyeceği hakkında bir hüküm yoktur. Kur’ân’da evlenilmesi yasak olan kadınlar, Nisa Suresinin 24-25. Âyetlerinde açıklanmıştır. Orada zina eden kadınla evlenme yasağı yoktur. Ancak Nur Suresinin 3. âyetinde:

Zinâ eden erkek, zinâ eden veya ortak koşan kadından başkasıyla evlenmez; zinâ eden kadın da zinâ eden veya ortak koşan erkekten başkasıyla evlenmez. Böyleleriyle evlenmek mü'minlere harâm kılınmıştır.” Âyette, zinâ eden erkeğin, ancak zinâ eden veya şirk koşan bir kadınla evleneceği; zinâ eden kadının da ancak zinâ eden veya şirk koşan bir erkekle evleneceği; zinakârlarla evlenmenin, mü'minlere haram kılındığı bildirilmektedir.

Âyetin haber verdiği gerçek şudur: Fâhişe bir kadını, ancak fuhşa alışmış bir erkek kabul eder. Namuslu insanlar, fahişelerle evlenmek istemezler. "Kötü kadınlar kötü erkeklere; kötü erkekler kötü kadınlara; iyi kadınlar iyi erkeklere; iyi erkekler de iyi kadınlara meylederler" (Nûr Sûresi: 11) âyeti de bu psikolojik durumu bildiriyor. Fasık, habis, işi gücü zinâ ve fısk işlemek olan, iffetli kadınlardan hoşlanmaz. O kendisi gibi iffetsiz birini seçer. Genellikle fâhişe kadın da kendi karakterinde bir erkekle evlenir. "Tencere yuvarlanır, kapağını bulur". Nâmuslu insanlar, iffetsizlerle yaşayamazlar. İffetsiz insanlarla mutlu bir yuva kurulamaz.

İnanmış bir insanın, fuhuş yapan biriyle hayat sürmesi doğru olamaz. Onun için mü'minlerin, zinâ edenlerle evlenmeleri haram kılınmıştır. Çünkü böylelerine rağbet, toplumda edepsizliğin, utanmazlığın artmasına, namuslu kadınlara karşı ilginin azalmasına yol açar. Nitekim Avrupa toplumlarında bu iffetsizlik yayılmış, artık evlenilecek kızın başka erkeklerle gayri meşru ilişkilerde bulunmuş olması, bir ayıp sayılmaktan çıkarılmıştır. Böyle bir durumun İslâm toplumlarında yayılmasından Allah'a sığınırız.

Âyetin amacı, zinânın kötülüğünü ve mü'min erkek ve kadınlara, zinâdan tevbe etmeyen, bu günahlarına devam eden kişilerle evlenmemelerini vurgulamaktır.Ama günahından tevbe eden, günah işlememiş gibi kabul edilir. Onlarla evlenmekte bir sakınca yoktur.