GAYE’NİN CEVABI *** HZ. PEYGAMBER’İN SOYADI ADNAN MI? PDF 
Çarşamba, 27 Ağustos 2014 00:00

GAYE’NİN CEVABI

“Kirada oturuyoruz. Kredi ile ev almamız caiz mi?” diye soran Gaye Hanım, kendisine yazdığım cevap üzerine şöyle bir teşekkür mektubu yazmış:

Değerli hocam verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. Söyledikleriniz çok mantıklı. İslam da mantık dini değil mi? Sadece bu dünyada zaten kiracıyız, geçici dünyada Allahın emrine uymamaktan korktuğum için sizin gibi gerçek ve tarafsız bilgi sahibi hocama sormak istedim. Allah razı olsun içimi rahatlattınız. Pzt hemen başvurucam ev almam içi dualarınızda beni de hatırlarsanız sevinirim. Ben de size ve sağlığınıza duacıyım.

 


 

HZ. PEYGAMBER’İN SOYADI ADNAN MI?

Slm aleykum hocam, çok merak ediyorum Peygamber Efendimizin soyadı Adnan mıdır? Cevap yollarsanız çok sevinirim hocam.

Cevap: Hayret doğrusu. Hz. Peygamber döneminde soyadı yoktu. Soyadı kanunu Cumhuriyet devrinde başlamıştır. Araplarda hâlâ böyle bir uygulama yoktur. Araplarda kişi babasının ve dedesinin adına bağlanarak anılır. Peygamberimizin babası Abdullah, dedesi Abdülmuttalibdir. Hz. Peygamber Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib'dir. Adnan ise çok çok uzaklardan Peygamber'in kök dedesi olmaktadır.

Hz. Muhammed, Hz. İbrâhîm’in oğlu İsmâ‘îl soyundan gelir. İbn İshak’a göre İsmâ‘îl’in, Hz. Muhammed’e kadar soyu şöyledir: Nabit, Yeşcub, Ya’rub, Teyrah, Nahor, Mukavvem, Uded, Adnan.

Arap kabileleri Adnan’ın çocuklarından türemişlerdir. Adnan’ın Ma‘add ve Akk adlı iki oğlu olmuştur. Yemen’de Eş‘arîlerden bir kızla evlenen Akk, Yemen’de ikamet etmiştir.

A‘râkes-Serâ-Yerâ-Uded-Adnân-Ma‘add-Nizâr-Mudar-Müdrike(Amr)-Huzeyme-Kinâne-Nadr(Kays)-Mâlik-Fihr-Gâlib-Lüeyy-Ka‘b-Mürre- Kilâb-Kusay (Zeyd).

Peygamber (s.a.v.) dedelerini Adnân oğlu Ma‘add’a kadar sayar, ondan sonrasını söylemez: “Yüce Allah: ‘(Âd'ı, Semûd'u, Res halkını) Ve bu arada daha birçok nesilleri (inkârları yüzünden helâk ettik).’ (Furkan: 42/38) buyurmuştur” derdi (İbn Sa‘d, Tabakat: 1/55-56).

Adnân’dan itibaren Hz. Peygamber’e kadar gelen soy isim zinciri şöyledir:

soyagaci

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş