İBRAHİM’İN OĞLUNU KURBAN ETME GİRİŞİMİ GERÇEKTEN DOĞRU MU? *** İBRAHİM’E VERİLEN KURBANLIK KOÇUN ADI NEYDİ? PDF 
Pazar, 24 Ağustos 2014 00:00

İBRAHİM’İN OĞLUNU KURBAN ETME GİRİŞİMİ GERÇEKTEN DOĞRU MU?

Selâmünaleyküm Hocam, size bir sorum olacak. Hz. İbrahim’in, İsmail’i boğazlama girişimi doğru mu, yoksa burada bir sorun mu var, ya da tefsir problemi mi? Çok teşekkür ederim, şimdiden sağ olun, var olun...

Cevap: Cevabını Kur'ân'dan vereyim: "99- (İbrâhîm) Dedi ki: ‘Ben Rabbime gideceğim, O, beni doğru yola iletecek."100- "Rabbim, bana iyilerden (bir çocuk) lütfet!’101- Ona halîm bir erkek çocuk müjdeledik.102- (Çocuk) Onun yanında koşma çağına erişince (İbrâhîm ona): ‘Yavrum, dedi, ben uykuda görüyorum ki ben seni kesiyorum; (düşün) bak, ne dersin?’ (Çocuk): ‘Babacığım, sana emredileni yap, inşallah beni sabredenlerden bulacaksın.’ dedi.103- İkisi de böylece (Allah'ın emrine) teslîm olup (İbrâhîm, kurban etmek için) çocuğu alnı üzerine yıkınca, 104- Biz ona: ‘İbrâhîm! diye ünledik.105- Sen rüyâyı doğruladın, işte biz, güzel davrananları böyle mükâfâtlandırırız!’106- Gerçekten bu, apaçık bir sınav idi.107- Ve fidye olarak ona büyük bir kurbanlık verdik.108- Sonra gelenler arasında ona (iyi bir ün) bıraktık.109- (İleride gelecek nesiller): ‘İbrâhîm'e selâm olsun!’ (diyeceklerdi.)110- İşte biz güzel davrananları böyle mükâ­fâtlandırırız."

Hz. İbrahim'in, oğlunu boğazlama girişimi, gördüğü rüyayı yorma hatasından kaynaklanır. O zamana dek insan kurbanı vardı. İbrahim de gördüğü rüyayı hakikate yormuş ve onu kurban etmek istemiştir. Ama rüya aslında Allah'tan başka kimseyi kalbe yerleştirmeme gereğine işaret ediyordu. Bir kurban lütfedilerek çocuk kurtarıldığı gibi insan kurban etme âdeti de böylece kaldırılmış oldu. Aslında bu olayın böyle cereyanı, insan kurbanı uygulamasının kaldırılmasına sebebolmuştur. Olayın böyle bir hikmeti vardır.

 


 

İBRAHİM’E VERİLEN KURBANLIK KOÇUN ADI NEYDİ?

Merhaba Hocam, öncelikle geçmiş bayramınız mübarek olsun. Size danışacağım bir konu olacak. Hz. İbrahim’in koç'unun adı nedir acaba? Ve kurbanın koç olmasında ve kıssada yer alan herkesin erkek olmasında nasıl bir hikmet vardır sizce? Değerli vaktinizden zaman ayırabilir ve beni aydınlatabilirseniz çok memnun etmiş olursunuz beni. Şimdiden çok teşekkür ederim hocam...

Cevap: Bu ayrıntılardan sizin yararınız nedir? Bana ne İbrahim'in koçunun adından? Koçun adı mı olurmuş? İçi boş, ceviz kabuğunu doldurmaz sorularla muhatab olmak istemiyorum.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş