11.08.2011- Dinsiz Boşnak ile evlenebilir miyim? *** Abdest uzuvları tesettür dışı mıdır? *** Yüce Kur'ân'ın Tefsirinin Arapça ve Türkçe Meali..ile ilgili
Çarşamba, 10 Ağustos 2011 18:02

Dinsiz BoÅŸnak ile evlenebilir miyim?

Selamlar hocam, benim sizlere önemli bir sorum var, yardımınız için şimdiden teşekkürler ediyorum. Ben bir Boşnak Bey ile tanıştım ve biz evlenmek istiyoruz, ama benim içim bu konuda rahat değil, ne yapacağımı bilmiyorum. Bu Boşnak Bey Müslüman doğmuş, yani annesi ve babası Müslüman ama kendisinin hiç dini bilgisi yok ve inancı da yok, çok şeyleri inkâr ediyor. Ama kendisi çok iyi bir insan, çok merhametli ve yalan söylemiyor. Kendisi bana diyor ki: "Ben sana din konusunda hiç karışmam, sen dinini istediğin gibi yaşayabilirsin ama bana da karışma lütfen, birbirimize baskı yapmayalım, olduğumuz gibi kabul edelim". Şimdi böyle inançsız bir bey ile evlenebilir miyim, yoksa haram mıdır? Kendi dinimi de mi kaybetmiş oluyorum o zaman? Ve ilerde çocukların durumu ne oluyor? Bana ne yapmamı tavsiye ediyorsunuz?

Ben kendisinin ilerde inanca ve imana kavuşmasını ümit ediyorum, tabi kavuşmaya da bilir. Hayırlı günler diliyorum. H. S.

Cevap: Eğer Allah'a inanmıyorsa yahut Kur'ân'ın Allah kelâmı olduğunu kabul etmiyorsa dinsizdir. Dinsiz bir insanla evlenmek haramdır. Bugün size cazip gelse de yarın pişman olma ihtimaliniz yüksektir. Çünkü nasıl olsa onun yaptıkları size ters gelecek, sizinkiler de ona. Dinin hükmü budur. Fakat adamın ileride aslına dönme, dini kabul etme, Allah’a inanma noktasına geleceğini umuyorsan ve çocuklarının Müslümancı yetişmesine engel olmayacaksa o zaman onunla evlenebilirsin. Ama sen bilirsin. Vicdanının sesine göre hareket et.

 

Abdest uzuvları tesettür dışı mıdır?

Sn. S. Ateş hocam, Sizlerin yazılarını okuyan İstanbullu 60 yaşında mühendis bir okurunuzum. Sorum şudur: Abdest uzuvları testtür dışında mıdır, bu konuda hadisler var mıdır? Saygılarımla. Ertuğrul Özbağ

Cevap: Kardeşim hadise ne gerek var? Asdest uzuvları el, yüz, baş ve ayaklardır. Bunların üçü tesettür dışıdır. Ancak başın ve ayakların meshedilmesi emredilir. Başın yani saçların örtülmesi emri vardır. Baş tesettür dışı değildir. Ancak başında örtü olan kimse (kadın erkek fark etmez) örtüsünü çıkarmak zorunda değildir. Örtü veya başörtüsü üzerine de meshedebilir. Kollara gelince İmamı-ı A'zam'a göre dirseklere kadar kollar da tesettür uzvu değildir. Kadın iş dolayısıyla kollarını çemirler, hamur yoğurur, ekmek yapar. İş görür. Onun için kollarını çemirlemek zorundadır. Bu bakımdan dirseklere kadar kolların açık olmasında sakınca yoktur.

 

Yüce Kur'ân'ın Tefsirinin Arapça ve Türkçe Meali..ile ilgili

Hocam.. Merhaba ben sizin tefsir ettiğiniz Yüce Kur'ân'ın Arapça ve Türkçe meal'inin bir arada olduğu, yani Arapçası bizim Türk harfleri ile olan yanında da Türkçe açıklaması olan Kur’ân-ı Kerim'i arıyorum. İstanbul'da oturuyorum. Yarın Üsküdar’daki yerinize gitmeyi düşünüyorum. Bana hangi tefsiri alacağımı yazar mısınız? Teşekkürler..Çiğdem Erdem

Cevap: Benim üç türlü Tefsirim var. Biri 12 ciltlik Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiridir. Arapça metinler, Türkçe çevirisi ve sonra açıklamalar yani Tefsir. Bir de bunun 3 ciltlik özeti vardır. Yine Arapça metinler Türkçe çeviri veya Tefsir (Açıklama).

Bir de sadece Meal var. Arapça metin ve Türkçe çevirisi. Bunların hiç­birinde Arapça metinler Türk harfleriyle yazılmamıştır. Çünkü ben bunu doğru bulmuyorum. Arapçayı bilen metinden okur, bilmeyen meal ve açıklamayı okur. Türk harfleriyle Arapçayı yanış yunluş yazmanın ne manası var? Zaten Türk harfleriyle Arapçayı yazmak mümkün değil, doğru sesleri verebilmek için transkripsiyon gerekir. Yani ek işaretler. Bunları okumak da Arapçayı okumaktan zordur.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ