10.08.2011- Cüz sürerken hocanın okumasını ben de dudaklarımla tekrar etmeli miyim? *** İbadetlerimde sizin katkınız büyük *** Felyadribne’nin anlamı kapasınlar mı, salsınlar mı
Salı, 09 Ağustos 2011 17:21

Cüz sürerken hocanın okumasını ben de dudaklarımla tekrar etmeli miyim?

Hocam selamünaleyküm, camide cüz sürerken hoca okuyor, biz takip ediyoruz. Bizim de sessiz bir biçimde okumamız gerekiyor mu? Okuyunca yetişemiyorum ama bazı arkadaşlar dudakların kımıldayacak şekilde okumazsan hatmin sayılmaz diyorlar; yani içinden okusan bile olmaz diyorlar. Teşekkür eder, Allahın selamı üzerinize olsun. İ. Hüseyni

Cevap: Arkadaşların yanlış söylüyorlar. Tam tersine cüz okuyan hocayı dinlemeniz gerekir. Çünkü "Kur'ân okurken onu dinleyiniz" buyurulmaktadır. Siz cüz sürerken hocanın okumasını dinlemeyip kendiniz de okumaya kalkarsanız Kur'ân'ı dinlememiş olursunuz. Bu da Allah'ın emrine ve Kur'ân'ın saygınlığına aykırıdır. Düşün bir kere bir konuşmacıyı dinleyenler, onun sözlerini kendileri de söylemeye kalkarlarsa onun sözlerinden bir şey anlamazlar, gürültü olur, böyle yapanı o meclisten sürüp çıkarırlar. Din hakkında bilmeden hüküm verenler hep yanıltırlar. Kur'ân'ı dinlemek farzdır. Ama sen de okumak istiyorsan çekilirsin bir kenara, kendi başına okursun. Sen okur, sen dinlersin. Anlatabildim mi?

 

İbadetlerimde sizin katkınız büyük

Sayın Süleyman Ateş Hocam, Haziran ayından beri Vatan Gazetesinde yazmadığınızı fark ettim ve çok üzüldüm. Son 1 yıldır Vatan Gazetesini, kadrosunda başlayan değişiklik nedeni ile almaktan vazgeçmiştim. Yazılarınızı internetten muntazam okuyordum. Sağlık sorunu nedeniyle yazamadığınızı düşünerek çok üzülmüştüm. Bugün sitenize girmeyi akıl ettim. (Özür dilerim yaşımdan dolayı artık hızlı düşünemiyorum. ) Orada durumu öğrendim ve size yazıyorum. Maalesef günümüzde, birçok konuda olduğu gibi, sizin gibi aydınlatıcı din bilginlerine yer yok. Allah sonumuzu hayırlı etsin.

Sayın hocam, inancım yerinde idi. Ancak ibadetlerimi uygulamada sizin aydınlatıcı, uygulamayı kolaylaştırıcı görüşlerinizle ibadet etmeye başladım. Büyük bir huzura kavuştum. Uzun yıllardır, sayenizde artık vakit namazlarımı muntazam kılıyorum, Kur’ân-ı kerim'i hem sizin yazmış olduğunuz Yüce Mealinden, hem orijinal metninden muntazam okuyorum. Her sabah namazdan sonra günlük hayat başlayıncaya kadar 2-3 saat Kur’ân okur, tesbih çekerim. Allah kabul etsin. Bütün bunları size borçluyum. Allah sizden razı olsun.

Artık bundan sonra ışığınızdan internet sitesinde yararlanacağım. Bunun için çok sevinçliyim. Size uzun ve sağlıklı bir yaşam diliyorum. Hayırlı Ramazan dileklerimle saygılar sunuyorum. Türkân Süren

Cevap: Teşekkür ederim Türkân Hanım, her şey gönlünüzce olsun, Allah ibadetlerinizi ve dualarınızı kabul buyursun.

 

Felyadribne’nin anlamı kapasınlar mı, salsınlar mı

Sevgili hocam, bir sorum var. Benim bildiğim "Felyedribune = Kapasınlar" demektir. Fakat nedense birçok kişi bunu "Salsınlar" olarak çeviriyor. Yani "göğüslerinin üzerine kapasınlar" demektedir. Oysa Ahzab 59 ayetinde "Felyudnine" diye geçer, yani üzerlerine "alsınlar-salsınlar" diye geçer. Yani Ahzab 59 âyetinde "Felyedribne = Kapasınlar" demiyor. Sormak istediğim neden Nur 31 ayetinde "Felyedribune = Kapasınlar" dediği halde "Salsınlar" diye verirdiler? Saygılarımla. İlker.

Cevap: Önce feydraribune değil, felyadribne'dir. Emir kipinde vav düşer. Felyadribune olmaz. Ahzâb Suresinde "Felyudnine" kelimesi sizin yazdığınız gibi değil, “yudnîne” şeklindedir. Saniyen benim mealim şöyledir: "31- İnanan kadınlara da söyle: "Bazı bakışlarını kıssınlar, ırzlarını korusunlar. Süslerini göstermesinler. Ancak kendiliğinden görünenler hariç. Başörtülerini (göğüs) yırtmaçlarının üstüne koysunlar. Süslerini kimseye göstermesinler." Başkaları ne yazmış onu bilmem. Zaten meal yapanlar pek öyle Arapça bilmezler. Şuradan buradan makaslarlar. Onun için öyle yazmışlardır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş